Tilbage til kontoret: Sådan kommer du godt i gang igen

Tilbage til kontoret: Sådan kommer du godt i gang igen

11
aug
2021
Steen Uno
Så er freden på hjemmekontoret forbi. Alverdens kontorfolk er nu på vej tilbage til deres fysiske arbejdspladser efter et næsten halvandet år langt covid-afbræk - nogle ivrige og lettede, andre mere skeptiske og modstræbende.
11
aug
2021
Steen Uno

  

 

 

 


Størstedelen af tilbagevendende kontormedarbejdere vil blive eller er allerede tilbudt hybride arbejdsvalg - mulighed for at veksle mellem hjemmearbejde og dage på kontoret, bekræfter globale surveys samstemmende.  

Men for mange af dem, der utålmodigt har set frem til at møde ind på kontoret igen og få en struktureret arbejdsdag tilbage, kan der meget vel vente mærkbare udfordringer.  

Eksperter advarer således om, at en hel del ansatte vil føle overgangen tilbage til hverdagen mentalt hårdere og mere krævende, end da de for halvandet år siden brat blev nødsaget til at arbejde hjemmefra. 

Selv om mange arbejdsgivere har indrette nye post-corona tilpassede kontorarealer - færre skriveborde, afgrænsede arbejdszoner, hotdesking etc. - frygter ikke så få kontorfolk gensynet med det støjende, distraherende storrumsmiljø. 


Social kondi i bund

"Mange vil opleve det som en fremmed verden, de vender tilbage til - føle en underlig form for træthed og måske have vanskeligheder ved at koncentrere sig," siger specialist i arbejdspsykologi, Einar Baldvin Baldursson, til DR.dk.

"Det skyldes, at vores sociale kondital er faldet og har ændret sig meget efter mange måneders hjemmearbejde. Vores normale sociale muskler er i en sørgelig tilstand grundet mangel af træning."


 Eksperter advarer om, at en hel del ansatte vil føle overgangen tilbage til hverdagen
mentalt hårdere og mere krævende, end da de for halvandet år siden brat blev bedt
om arbejde hjemmefra.                      
                                                              Fotos: iStock

 


Han råder tilbagevendende kontormedarbejdere til indledningsvis at skrue en del ned for effektiviteten og bevilge sin individuelle omstillingsproces den nødvendige tid og tålmodighed.

"Man bør give sig selv tid til at finde formlen og huske på, hvordan vi arbejdede før nedlukningen. Ellers risikerer vi at stresse os selv unødvendigt. Vi skal lave et forlig mellem tradition og fremtid, for hjemmearbejdet har lært os meget," tilføjer Einar Baldvin Baldursson.


Stressfaktorer

At kontordagen efter 18 måneders hjemmearbejde nu igen står på forandringer, kan hos mange skabe usikkerhed og stress - udløst af sundhedsangst, social angst, økonomisk angst, vanskeligheder med at tøjle usikkerhed, forandring og genskabe balancen mellem arbejds- og privatliv.

Social angst er en normal post-pandemisk reaktion. Mange har været isoleret under pandemien og kan føle sig ude af trit med basale sociale færdigheder. Tanken om at skulle være på  igen i en hektisk arbejdsdag på kontoret kan føles overvældende og udmattende.

 Mange tilbagevendende kontorfolk vil opleve det som en fremmed verden, som de
vender tilbage til, føle træthed og måske have besvær med at koncentrere sig, siger
dansk specialist i arbejdspsykologi.

 

 
Man kan med fordel afhjælpe de værste stressfaktorer med planlægning. Tænk på, hvordan det vil påvirke din rutine at vende tilbage til kontoret og kortlæg, hvad du kan for at gøre processen mindre belastende for dig.

Planlæg din ugeplan. Sørg for at prioritere dit velbefindende, herunder søvn, god sund kost, motion og tid til dig selv, dine fritidsaktiviteter og fritidsinteresser.

Bevilg dig selv et frirum, en mental stødpude til at håndtere de forestående forandringer. Tænk på ting eller ressourcer, som du kan få brug for - f.eks. tøj, du har det behageligt med.


Tips fra eksperter

Overordnet råder eksperter virksomheder til at genåbne deres kontormiljøer og arealer gradvis og i etaper - eventuelt qua rotationsordninger - for at sikre medarbejderne en rolig, harmonisk genstart og reducere smitteriskoen.

Først som sidst bør lederne at møde de returnerende ansatte med klar kommunikation og en planlægning, som kan overbevise medarbejderne om, at der er helt styr på corona-håndteringen samt på de fremtidige arbejdsprocesser.

 Eksperter råder virksomheder til at genåbne deres kontormiljøer gradvis og i etaper
for at sikre medarbejderne en rolig, harmonisk genstart og reducere smitteriskoen.

 


Det er vigtigt at huske, at ikke alle arbejdskolleger på kontoret er vaccineret, og at nogle har været hårdere ramt af pandemien end andre fysisk så vel som mentalt. Enkelte har måske mistet en pårørende eller bekendt. 

Her er 5 basale tips, der kan lette din vej tilbage til arbejdsdagene på kontoret:

● Indled din første arbejdsdag med at samle dit team til en walk & talk
● Planlæg et struktureret arbejdsskema uden hjemmekontorets afbræk
● Bevilg dig selv den fornødne tid til at komme op i omdrejninger igen
● Overhold distanceregler, men glem ikke at resocialisere med kolleger
● Aftal en hybridaftale med din leder, der sikrer dig hjemmearbejdsdage  

 

 

Læs mere her:
DR.dk: Skal du snart tilbage på kontoret efter et år ved spisebordet?
Virksom.dk: Sådan får du dine medarbejdere godt tilbage på arbejdspladsen
Psychologytoday.com: How to Manage Anxiety About Going Back to the Office
Montrealgazette.com: Back to the office: How will it work?

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo