Firmaer slår alarm: Hybridarbejdet truer innovation, produktivitet og it-sikkerhed

Firmaer slår alarm: Hybridarbejdet truer innovation, produktivitet og it-sikkerhed

24
nov
2021
Steen Uno
Virksomheder frygter i stigende grad, at overgangen til nye hybride arbejdsmodeller kan svække og også skade firmaers nødvendige innovation, produktivitet og datasikkerhed, viser indtil flere aktuelle undersøgelser.
24
nov
2021
Steen Uno

 

 

 

 

 

Kontorvirksomheder i hele verden er efterhånden ved at være på plads med deres nye hybride workflows som egnede kompromis-løsninger oven på - for manges vedkommende - over halvandet års corona-dekreteret hjemmearbejde.

I takt med at kontorarbejde tilpasses de hybride løsninger, presses arbejdsgivere og ledere til at finde effektive måder til at få medarbejderne til at trives og performe i virksomhedernes nye både fysiske og virtuelle miljøer.

Nu frygter stadig flere virksomhedsledere, at deres omdannede, socialt distancerede arbejdsplads med ansatte spredt på kontoret, derhjemme, på helt tredje eller fjerde lokationer uvilkårligt vil påvirke firmaets innovation negativt. 

Mange arbejdsgivere mener, at hybridarbejde i det lange løb vil kunne skade deres firmaers produktivitet, ligesom de nærer bekymringer for phishing og deres basale cybersikkerhed.  


Innovation i fokus

Den danske afdeling af it-giganten Microsoft har givet sine medarbejdere ret og frihed til at arbejde hjemmefra i helt op til 50 procent af deres arbejdstid.

"Men når arbejdsopgaverne i en medarbejders kalender kræver kreativitet, sparring og samarbejde, er det vigtigt, at man er til stede fysisk," betoner Anne Marie Kindberg, direktør for drift og marketing, over for it-mediet Computerworld.


 Bekymrede virksomheder har fokus på, hvorledes de bedst kombinerer de ansattes
fordybelser på hjemmekontoret med fastholdelse af innovationsevnen for firmaets
sammenhængskraft.
                                                                                         Fotos: iStock

 


I en nylig intern undersøgelse opgjorde Microsoft, at det samlede tidsforbrug, som medarbejderne tilbragte med andre teams, er faldet med næsten 25 procent sammenlignet med niveauet før covid-pandemien.

En udfordring, som også Microsoft Danmark har skarp fokus på i sin nye hjemmearbejdspolitik: Hvordan kombinerer vi bedst muligheden for fordybelse på hjemmekontoret med en fastholdelse af innovationsevnen i fællesskabet?

"Vores produktivitet var høj under corona, men jeg tror, at hvis det havde varet ved meget længere, kunne det godt have udfordret os i forhold til innovationen og fastholdelsen af kreative fora," siger Anne Marie Kindberg til Computerworld.


Lederbekymring

Ifølge en aktuel undersøgelse foretaget af Aon's Business Risk Index blandt 160 store irske virksomheder føler hele 60% af dem sig usikre på, hvordan hybridarbejde kommer til at påvirke deres fremtidige og nødvendige innovation.  

Hver fjerde responderende virksomhed udtrykker større bekymring for, at deres mange nyindførte hjemmearbejdsdage på den lange bane vil kunne forårsage mærkbare fald i produktiviteten

 Stadig flere virksomhedsledere udtrykker bekymring for, at firmaernes nye hybride
arbejdsdage med ansatte spredt på kontoret, derhjemme eller på andre lokationer
vil kunne true innovation, produktivitet og it-sikkerhed.
 

 


Endelig volder tvivl om deres fremtidige it- og datasikkerhed en del hovedbrud hos de irske virksomhedsledere. Næsten halvdelen af dem udråber phishing som firmaets største aktuelle cyber-risikokilde.  

"Her og nu påhviler det den enkelte virksomhedsleder at sikre en firmakultur, der løfter medarbejderes hybridarbejde til forretningsmulighed i stedet for forretningsmæssig barriere," kommenterer Aon CEO Peter Brady sin aktuelle survey.


Succeshistorie

Det danske forsikringsselskab Codan har fået en succesrig start på sine 1.000 medarbejderes nye hybride arbejdsdeling, hvor de kan frit kan vælge at performe fra snart sagt alle verdenshjørner. 

Virksomhedens ny arbejdsdag styres af et bookingsystem, hvor de ansatte via app booker kontorplads, før de møder ind. Da Codan i sommer skiftede lokaler, skar man kontorpladserne ned til 575 til de 800 medarbejdere på Gl. Kongevej.

"Det er work from anywhere. Du kan arbejde hvor som helst fra - tage din pc og sidde i et andet lokale, hjemme hos din kæreste, i sommerhus i Spanien. I mine øjne er Codan nu en hjemmebase," siger CEO Christian Baltzner til Berlingske. 


 "Vi skal fortsat lige vænne medarbejderne til at møde ind på kontoret og være del af
fællesskabet på," siger Codan-topchef Christian Baltzner.
                                                                                                     Foto: Codan Forsikring A/S

 


Han erklærer sig lidt overrasket over, at der endnu ikke er flere Codan-medarbejdere, der foretrækker at kommer ind på kontoret, men han mener, at det blot er et spørgsmål om tilvænning.

"Folk øver sig stadig på, hvilke opgaver der gøres bedst hjemme, på kontoret og fra sommerhuset. Der er desværre ikke skrevet mange lærebøger om det. Vi er i en eksperimenterende fase, hvor man skal lytte meget og korrigere løbende.

Nogle møder ind uden at booke og må måske finde en anden plads. Der er masser af ledige stole, man kan sætte sig på - vi skal stadig lige vænne medarbejderne til at komme ind og være en del af fællesskabet på," siger Christian Baltzner.  ● 

 


Læs mere her:
Irishtimes.com: Businesses uncertain over hybrid working model, survey finds
Forbes.com: In New Poll, Executives Say Remote Work Hurts Culture
Mm.dk: Hybridarbejde skaber ulighed mellem de ansatte
Berlingske.dk: I forsikringskæmpe har hjemmearbejde vendt tingene på hovedet


 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo