Fleksible kontorlejemål i vækst splitter det traditionelle udlejningsmarked

Fleksible kontorlejemål i vækst splitter det traditionelle udlejningsmarked

23
jun
2023
Steen Uno
I kølvandet på pandemien og hybridarbejdets definitive gennembrud holder det globale marked for fleksible kontorarbejdspladser her i 2023 fast i sin overbevisende vækst og øger afstanden til det traditionelle kontormarked.
23
jun
2023
Steen Uno


 


Den fleksible arbejdsplads fortsætter knap halvvejs i 2023 sin markante globale vækst og sejrsgang, men også truende transformation af det traditionelle kontorudlejningsmarked.

De nye hybride arbejdsmønstre motiverer således i eksplosiv grad arbejdsgivere til at fravælge de traditionelle lejemål og prioritere lokaliteter og miljøer, der kan konkurrere med de omgivelser, hvor de ansatte i dag er vant til at arbejde.

Til den ny MatchOffice Industry Survey 2023 rapporterer fire ud af fem af de interviewede europæiske kontorudbydere en aktuel gennemsnitlig kontorbelægning på over 70% - en fjerdedel af dem endog på over 90%.

Omvendt kæmper mange udlejere og investorer i ikke blot amerikanske, men også andre globale storbyer med at presse belægningsprocenterne på deres ofte meget store, traditionelle kontorlejemål op over eller blot i nærheden af 50.  


Splitter markedet

Netop nu advarer udlejningsbranchens egne topfolk og eksperter om forventelige kraftige fald i ejendomsvurderingerne som følge af, at efterspørgslen på de traditionelle kontorlejemål styrtdykker i konkurrencen med de fleksible. 

"Man kan sige, at udviklingen i alt fald giver kontorejere og investorer af "gamle" lejemål oplagte markedsmuligheder for at variere deres aktiver med tidssvarende fleksible produkter og kontrakter," siger Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice. 


 



Nye hybride arbejdsmønstre motiverer i eksplosiv grad arbejdsgivere til at fravælge
de traditionelle lejemål og prioritere lokaliteter og miljøer, der konkurrerer med de
omgivelser, hvor ansatte i dag er vant til at arbejde.                                   Fotos: iStock

 

 

"Oven på pandemien har kontorvirksomheder verden over været optaget af, men i vid udstrækning også rigtig dygtige til at prioritere deres medarbejderes nye behov for fleksibilitet, oplevelse og velvære.

Alting tyder på, at vi i 2023 vil se det globale marked for fleksible arbejdspladser yderligere accelerere sin vækst drevet af de nye hybride workflows popularitet og den dermed voksende efterspørgsel på de omkostningseffektive flex spaces," tilføjer Jakob Dalhoff.


Stadig stigende

Den ny MatchOffice Industry Survey 2023, der baserer sig på aktuel respons fra 1.421 kontorvirksomheder i 58 lande, viser, at mere end hver anden (56%) europæisk udbyder forventer yderligere stigninger i deres kontorbelægning i anden halvdel af 2023.

73,6 % af de responderende europæiske udbydere af fleksible kontorlejemål opretholder samme initiale kontraktlængde som i 2022. Behovet for at indgå kortere kontrakter synes markant aftagende sammenlignet med sidste år.     


 



MatchOffice Industry Survey 2023 viser, at fire ud af fem af de europæiske kontor-
udbydere 
rapporterer en aktuel gennemsnitlig kontorbelægning på over 70% - en
fjerdedel af dem endog på over 90%.
                                         MatchOffice Graphics

 

 

"Ikke blot har det fleksible kontormiljø gjort det muligt for virksomheder at indregne betydelige besparelser i en tid, hvor adskillige stadig kæmper for at komme sig oven på pandemiens økonomiske tab.

Først som sidst har den fleksible arbejdsplads opnået sin stormende popularitet blandt kontorfolk, fordi den kan tilbyde dem en behagelig afslappet atmosfære samt tilgængelighed og social kontakt med kolleger, når de har behov for det," siger Jakob Dalhoff  


Nødt til nytænkning

MatchOffice Industry Survey 2023 rapporterer desuden, at halvdelen af de europæiske kontorudbydere allerede snart midtvejs i 2023 kan glæde sig over højere lejepriser sammenlignet med sidste år.

55,1% af disse rapporterende europæiske operatører forventer stabiliserede lejepriser i årets sidste halvdel, mens 33,1% vurderer, at der er mulighed for at indkassere moderate prisstigninger.    


 



"Alting tyder på, at vi her i 2023 vil se det globale marked for fleksible arbejdspladser
yderligere accelerere sin vækst drevet af de hybride workflows enorme popularitet,"
siger CEO hos MatchOffice, Jakob Dalhoff.

 

Andre lignende aktuelle surveys bekræfter og fastslår, at fremtidens kontormiljøer og arbejdsrum er fleksible, hybride og decentrale i design, indretning og administration.

Kriseramte traditionelle kontorlejemål er derfor presset og nødt til at tænke ny teknologi, kreativitet og social spirit ind i deres rumfunktioner og faciliteter.


Rustet til vækst

"Udlejningsbranchen kæmper hårdt for at tilpasse sig kundernes forandrede behov ved at tilbyde dem større fleksibilitet, teknologi-aktiverede tjenester, sikkert arbejdsmiljø og meget andet.

Markedet skærpes med nye spillere på vej og partnerskaber mellem etablerede operatører. Overordnet set synes den fleksible arbejdsplads dog komfortabelt rustet til fortsat fin vækst og innovation," pointerer Jakob Dalhoff.  ●

 

 

Læs hele MatchOffice Industry Survey 2023

 

Læs også:
MatchOffice Industry Survey 2022
MatchOffice Industry Survey 2021

MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo