Fra smalltalk til networking - sådan sætter du dit eget værdinetværk i spil

Fra smalltalk til networking - sådan sætter du dit eget værdinetværk i spil

04
okt
2017
Steen Uno
Det er ikke dem, du møder, der er vigtigst for dig, men dem, de kender, så husk at spørge om hjælp. Det er en af flere centrale ledetråde i ny bog om networking, VærdiNetværk - dér hvor du gi´r, får du mest læring og de stærkeste relationer. (Foto: Suezanna Zenani // Zenani.dk)
04
okt
2017
Steen Uno


         

Døgnets sociale medier - Facebook, LinkedIn, Instagram, Snapchat m.fl. - har gjort vejene til god, hurtig, konstruktiv samt effektiv networking meget kortere og lettere tilgængelige end nogensinde.

Alligevel føler et overraskende stort flertal fortsat en vis berøringsangst ved at skulle netværke bevidst og målrettet - dem har networkingekspert Carina Heckscher skrevet sin ny bog ´VærdiNetværk´ for.

"Typisk ni ud af 10 forklarer mig, at de synes, at networking ikke er noget for dem. De forbinder ikke umiddelbart deres Facebook- eller LinkedIn-profil som udtryk for nogen systematiseret tilgang til at netværke.

Det ærgrer mig, at folk ikke kan se og forstå værdierne i at videndele med andre - i forskellige sammenhænge og i forskellige netværk. Derfor har jeg lanceret begrebet værdinetværk - alle vores forskellige slags netværk tilsammen - og valgt at bruge det som titel på min ny bog," siger Carina Heckscher.


At turde spørge

´VærdiNetværk´ viser indgangene til at op-, udbygge og vedligeholde et inspirerende, personlig netværk, men kan herudover benyttes som nyttig opslagsbog for forskellige typer i varierende situationer - virksomhedslederen, den studerende, den job- eller konkret vidensøgende samt mange flere.

"Den største udfordring, når man skal etablere et nyt netværk, er at indkredse, hvad man vil bruge det til og målrette det herefter: Søger man ny specifik viden, ønsker man flere relationer, nye karrieremuligheder, nye rejsemål - ja, faktisk hvad som helst," siger Carina Heckscher.

 "Vores værdinetværk er summen af samtlige connections i vores tre
basale
personlige netværk," siger netværksekspert Carina Heckscher. 

 

"Det vigtigste ved dit netværk er, at du er synlig, at du bidrager, og at du tør spørge om hjælp. Så skal dit netværk nok hjælpe dig frem til den, der kan hjælpe dig videre mod dit mål, uanset om det er en lille eller stor ting.

Som oftest er det netværkspersoner i anden eller ude i tredje led, der hjælper hinanden mest. Hvorimod dem vi kender i første led, mest er på det følelsesmæssige og personlige plan, hvor vi har tilbøjelighed til at blive lidt nervøse for, hvad de vil tænke og hvad nu hvis der ikke er nogen, der vil hjælpe os."


Heldig med vilje

Carina Heckscher, 39 og oprindelig uddannet fotograf, har siden 2011 haft som sin levevej - som foredragsholder, virksomheds- og ledighedskonsulent, forfatter m.v. - at hjælpe andre til at få øje på fordelene og komme i gang med at netværke målrettet.

"Som 18-årig begyndte jeg selv for første gang at netværke struktureret i Rotarys ungdomsafdeling Rotaract. For seks år siden holdt jeg mit første foredrag om networking på Iværksættermessen i Forum.

Lige siden har jeg arbejdet fokuseret på at være i stand til at blive heldig med vilje - sådan som jeg forsøger at lære alle mine mange nye netværkere, som jeg møder rundt i landet," tilføjer den i dag uhyre travle netværkskonsulent.

 "Netværk er ´give n’ take´. Det gode netværk er de relationer, der forstår at hjælpe
og inspirere hinanden mest mulig efter Pay it Forward-princippet: Jo mere  du gi’r ,
des mere får du igen!"

 

"Generelt er vi danskere mega-dårlige til at åbne os over for hinanden og frit spørge om råd eller assistance. Det er derfor mit vigtigste mantra at forsøge at lære andre, at de skal gøre sig umage med at blive synlige i deres netværk og turde bede om hjælp.

Jo stærkere bånd vi har skabt, jo mere vægt man har lagt i at lære en anden person at kende, des større er chancen for, at vi rent faktisk også kan hjælpe hinanden - det som jeg elsker at kalde for at være heldig med vilje," pointerer Carina Heckscher.


Pay it forward

I Danmark har Facebook netop nu 3,5 milioner månedlige brugere, mens 2,3 mio. danskere skønnes at have oprettet en profil på det såkaldt professionelle netværk LinkedIn.

Men Carina Heckscher føler sig mere end overbevist om, at vi kan blive meget bedre og langt skarpere endnu til at ´netværke´ vores netværk - at BEnytte vores værdinetværks svimlende store potentiale.

"Netværk er ´give n’ take´, men det kan man hurtigt komme til at glemme i en travl hverdag. Som netværker skal man tænke strategisk på, hvordan man vil BEnytte fremfor at UDnytte sit netværk og bidrage til det - så bliver det til et professionelt mindset.

Det gode netværk er i mine øjne de relationer, der forstår at hjælpe og inspirere hinanden så meget som mulig efter ´Pay it Forward´-princippet: Jo mere du gi’r, jo mere får du igen. Så velkommen på voksenlegepladsen ...! " - sådan som Carina Heckscher kalder networking. ●

 VærdiNetværk - inspiration til netværk og networking
Af Carina Heckscher, Icheck.dk, kr. 249,- incl. forsendelse

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo