I 2024 skal du og alle dine kolleger for alvor tilbage til kontorlokalerne

I 2024 skal du og alle dine kolleger for alvor tilbage til kontorlokalerne

19
dec
2023
Steen Uno
I løbet af 2024 vil kontorvirksomheder i stort tal for alvor skrue bissen på og kræve deres ansatte tilbage til kontor og skrivebord. Hjemme- og hybridarbejde skal i løbet af det næste år reduceres til et fornuftigt minimum, varsler ny amerikansk survey.
19
dec
2023
Steen Uno

 

 

 

 


Ni ud af 10 virksomheder udtrykker, at de inden udgangen af 2024 vil indføre nye tilbage-til-kontoret politikker, der vil indsnævre deres medarbejderes muligheder for at arbejde hjemmefra. 

I en frisk undersøgelse fra august i år fra bureauet Resume Builder understreger knap 30% af 1.000 beslutningstagere, at deres virksomhed vil fyringstrue medarbejdere, som ikke overholder reglerne for fremmøde på kontoret.

De voksende krav om at begrænse ansattes hybridarbejde falder i takt med, at CEOs i flere af USAs største virksomheder har udtrykt deres stærke modvilje mod fjernarbejde, fordi produktivitet, samarbejde og medarbejder-engagement lider under deres remote work.  

Selv om mange virksomheder allerede i år har indført skærpede krav til fremmøde på kontoret, lå den gennemsnitlige belægningsprocent på kontorer i USAs største byer i første september-uge nede på blot 47,3 % i forhold til før corona. 


Uafklaret

"Der er længe til udgangen af 2024, og arbejdsmarkedet ændrer sig hele tiden. Vi får se, hvor meget firmaer nu også realiserer af stramme RTO ambitioner, når de ser de reaktioner, som ansatte møder arbejdsgivere med, der forsøger at tvinge dem tilbage til kontorlokalerne.

Ingen RTO-strategi passer til alle. De fleste ledere ender med at forstå, at de ikke holder fast på deres talenter ved at tvinge dem tilbage til kontoret," kommenterer karriererådgiver hos Resume Builder, Stacie Haller, sin aktuelle survey.

 Differentierede analyser viser, at det i det lange løb IKKE er entydigt mere produktivt
at arbejde hjemmefra, end det er i virksomhedens kontorer.
                     Fotos: iStock

 


Selv om rapporten fokuserer på USA-virksomheder, blæser work-from-home kritikken i samme retning på andre globale arbejdsmarkeder i Europa, Asien, Australien m.fl..

Differentierede analyser pointerer nemlig, at det i det lange løb ikke er entydigt mere produktivt at arbejde hjemme end i virksomhedens kontorlokaler. Det afhænger af bl.a. arbejdstyper, aldersgrupper med videre.


Fyringstruet

I august dekreterede den amerikanske dating-app Grindr sine ansatte tilbage på kontoret. De fik to uger til at beslutte, hvorvidt de ville arbejde to ugentlige dage på kontoret eller forlade virksomheden med fratrædelses-godtgørelse.

Resultat: 80 af 178 medarbejdere så sig tvunget til at forlade deres job. Mange var ansat til at arbejde remote og orkede ikke at finde ny bopæl nær Grindrs kontorer i New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco og Washington D.C..

 De to mastodonter Amazon og Meta samt en række andre store USA-virksomheder
har indført 
obligatorisk fremmøde for deres kontoransatte min. tre dage om ugen -
ellers risikerer de sanktioner og i sidste ende fyring. 

 


"Vi ser frem til i oktober at vende tilbage til kontoret med en hybridmodel, der vil yderligere forbedre produktiviteten og samarbejdet for hele vores team," kommenterer en talsmand for virksomheden.

De to USA-mastodonter Amazon og Meta gjorde det i september obligatorisk for samtlige deres kontoransatte at møde ind på deres arbejdsplads minimum tre dage om ugen, hvilket deres nærmeste ledere vil kontrollere og følge tæt.

Vejen frem

"Virksomheder bør gøre sig det helt klart, i hvilket omfang de har råd til at miste værdifuld talentmasse og diversitet, før de skrider til rigide regler for deres medarbejdere," siger professor ved Harvard Business School, Prithwiraj Choudhury, der forsker i de fremtidige arbejdsforhold.

"De bør hellere give en grundig rådgivning, der gør det muligt for de enkelte ansatte selv at bestemme, hvilke workflows de bedst fungerer i. Det gælder i særdeleshed for firmaernes kvindelige medarbejdere."


 Virksomheder bør gøre sig det klart, i hvilket omfang de har råd til at miste talenter
og 
nøglemedarbejdere ved at tvinge dem ind på kontoret, advarer USA-professor.


 

Prithwiraj Choudhury sig overbevist om, at hybride arbejdsmodeller er og bliver vejen frem, og et de over tid vil lade sig implementere blandt selv de p.t. mest kritiske virksomheder.

Hans egen forskning har vist, at medarbejdere, der får frihed til at arbejde hjemmefra i 75% af arbejdstiden, eksponerer sig som de mest produktive.

"De allerfleste virksomheder kæmper i bund og grund om den samme talentpulje. Fleksibilitet giver dem mulighed for at tiltrække og fastholde de største talenter og dygtigste medarbejdere."  ●
 

 

Læs mere her:
Cnbc.com: 90% of companies say they’ll return to the office by the end of 2024

Hrdive.com: 9 in 10 companies will return to office by end of 2024, survey says
Cnn.com: Dating app Grindr loses nearly half its staff after trying to force a RTO
Washingpost.com: Return to the office? These workers quit instead


 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo