I 2030 vil de fleste kontorfolk arbejde kun fire dage om ugen

I 2030 vil de fleste kontorfolk arbejde kun fire dage om ugen

15
maj
2024
Steen Uno
En række pilotprojekter og testforløb falder nu ud til virksomhedernes og deres medarbejderes fulde fælles tilfredshed: Det ER muligt at skalere ned til blot fire-dages arbejdsuge og på samme tid booste arbejdspladsens overordnede produktivitet.
15
maj
2024
Steen Uno


 

 

 

 
Langt størstedelen af de britiske virksomheder, der deltog i verdens hidtil mest omfattende forsøg nogensinde med fire-dages arbejdsuger, har gjort den ny arbejdsuge permanent, bekræfter undersøgelser.

Af de 61 firmaer og organisationer, der deltog i et af de seks måneder lange britiske pilotprojekter fra juni til december i 2022, holder her godt et år senere 54 (89%) stadig fast i den reducerede arbejdsuge, 31 (51%) har bekræftet ændringen som permanent.

"Større effektivitet, gladere medarbejdere, markant øget jobtilfredshed," lyder de positive overskrifter på testforløbet fra både medarbejder- og arbejdsgiver-side.

Over halvdelen (55%) af de deltagende mellem- og topledere tilkendegiver i en opfølgende survey, at fire-dages ugen, hvor de ansatte arbejder kun 32 timer til 100% løn, alene har haft positive indvirkninger på deres virksomhed.


Fremtidig norm

82% af undersøgelsens respondenter siger at deres nye 4-dages uger har influeret positivt på medarbejdernes trivsel og mentale sundhed. 32% mener, at strategien desuden også har styrket virksomhedens rekruttering.

I en tilsvarende survey foretaget for UK 4-Day Week Campaign, forventer 58% af de adspurgte, at 4-dages arbejdsugen i 2030 vil være en fast norm på arbejdsmarkedet.


  Større effektivitet, gladere medarbejdere samt markant øget jobtilfredshed, lyder de
positive overskrifter på 4-dages testforløbet fra både medarbejder- og arbejdsgiver-
side.
                                                                                                                       Fotos: iStock"Det er et kæmpestort gennembrud for bevægelsen hen imod en fire dages arbejdsuge. På tværs af forskellige sektorer viser resultaterne, at fire-dages ugen uden løntab godt kan fungere," siger Joe Ryle, direktør for 4 Day Week Campaign.

Han fastslår, at den afkortede arbejdsuge resulterer i mindre udbrændthed, men gør tværtimod medarbejderne gladere og mere fokuserede i deres roller. Et fleksibelt arbejdsmønster hjælper med at tiltrække og fastholde talentfulde fagfolk. 


Vedtaget ved lov

I Europa blev Belgien det første land til at lovgive for fire-dages uger uden løntab. Den ny lov trådte i kraft i november 2023 og giver medarbejderne mulighed for selv at bestemme, om de vil arbejde fire eller fem dage om ugen.

Den belgiske premierminister håber, at ændringen vil gøre landets notorisk stive arbejdsmarked mere fleksibelt og gøre det lettere at kombinere familieliv med karriere, ligesom den ny lov overordnet skal skabe mere dynamisk økonomi.

 I Europa blev Belgien det første land til at lovgive om fire-dages uger uden løntab.
Den nye lov, som trådte i kraft i november 2023, sikrer medarbejdere ret til selv at
bestemme, om de vil arbejde fire eller fem dage om ugen.

 


Tyskland, der i forvejen praktiserer en af Europas korteste arbejdsuger på gennemsnitlig 34,2 timer, indledte i februar et fire dages arbejdsuge-pilotprojekt, der involverer 45 virksomheder.

De deltagende virksomheder oprerer typisk med færre møder og mere selvstændigt arbejde. Dette samt tilsvarende testforløb støttes bredt af fagforeninger, der arbejder ihærdigt på at gøre 4-dages arbejdsugen til fremtidig fast norm.


Mere stress

I USA har den uafhægige senator Bernie Sanders nys præsenteret et lovforslag, der vil afkorte amerikanernes ugentlige arbejdstid fra de 40 timer, der har været amerikanske standard i over 80 år, til fremtidigt 32 timer. 

Men midt i den umiddelbare begejstring over udsigten til reducerede arbejdsuger advarer nu stadig flere eksperter mod øget arbejdspres og stress.


  Midt i den almindelige begejstring over udsigten til reducerede arbejdsuger advarer
nu stadig flere eksperter mod øget arbejdspres og stress.

 


I 2021 iagttog eksperter fra New Zealands Auckland universitet 45 ansatte hos en mellemstor virksomhed, der testede fire-dages arbejdsuge. De konkluderede, at for mange af arbejderne skabte de 32 timer et mere stressende arbejdsmiljø.

For adskillige af dem faldt arbejdsbyrden nemlig ikke - de havde blot mindre tid til at håndtere opgaverne. Firmaets ledere observerede, hvordan de ansatte "stred for at forcere 100% arbejdsbyrde ned i et 80% tidsrum".

Endnu en ulempe, undersøgelsen afdækede, var langt færre interaktioner med kolleger, fordi den enkelte medarbejder havde rigelig travlt med at til tilpasse sine opgaver til de færre dage.  ●
 

 

Læs mere her:
Abcnews.go.com: Does a 4-day workweek work? Companies share results after 1 year
Theguardian.com: Four-day week made permanent for most UK firms in world’s biggest trial
Euronews.com: Four-day week: Which countries are embracing it and how is it going so far?
Dr.dk: Fire ud af fem valgte en kort arbejdsuge: Nu gør kommune forsøgsordning permanent

 

 

 

 

 

 Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo