arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Haaaaa reduced

Københavns omegn har landets højeste tomgang

11
feb
2016
Anne-Kathrine Utzon
Københavnske forstæder har aktuelt en tre gange så høj tomgangsprocent på erhvervslejemål sammenlignet med landets øvrige regioner uden for København, viser ny statistisk analyse fra Lokalebasen.dk.
11
feb
2016
Anne-Kathrine Utzon

 

Byline          

 

 

 

Netop nu står 14,7 procent af alle erhvervslokaler tomme i de storkøbenhavnske forstæder Gentofte, Lyngby, Brøndby, Taastrup, Rødovre, Hvidovre og Gladsaxe. Tomgangsprocent er således tre gange så stor som i landets øvrige regioner uden for København, viser Lokalebasen.dks nye undersøgelse.

Gennemsnitlig ligger tomgangsprocenten på landsplan på 6,1 procentpoint.

Københavns omegn tegner sig som eneste sted i landet for en meget markant udvikling i tomgangen siden 2013. På blot to år er tomgangen steget fra 10,7 til 14,7 procentpoint, hvilket svarer til en stigning på hele 39,7 procent. 

Det er især en væsentlig stigning i antallet af annoncerede ledige kontorlejemål, der sender tomgangsprocenten i de storkøbenhavnske forstæder opsigtsvækkende i vejret - en stigning på hele 84,6 procent fra 735.000 i 2013 til 1.357.000 annoncerede kontorkvadratmeter i 2016. 

 

tomgang

 

 

Fordobling af annoncerede kontor-m²

"En af forklaringerne er, at erhvervs-ejendomsmarkedets forskellige statistikker i perioden 2014-15 har åbnet op for dataindberetninger fra flere aktører, især udlejere, end tidligere.

Således er et stigende antal ejendomme og lejemål blevet omfattet af tomgangsstatistikken både i tæller og i nævner," siger Peter Back, udlejningsdirektør hos rådgivnings- og erhvervsmæglervirksomheden Sadolin & Albæk A/S.

"Uden at kende til Lokalebasen.dks aktuelle statistiske beregningsmetode kan jeg generelt tilføje, at kontorudbuddet på især den københavnske Vestegn - Glostrup, Brøndby, Albertslund og Høje-Taastrup - typisk består af 20-40 år gamle bygninger og ofte kontor i tilknytning til industri. Tomgangen er større for ældre utidssvarende kontorer end for moderne nybyggeri uanset lavere pris.

Hertil kommer, at nye kontorområder som Nordhavn, Tuborg Nord og Ørestad er kommet til inden for de sidste 15-20 år. Udbuddet er således blevet markant større for det samlende storkøbenhavnske kontormarked, hvor nyere områder med nyere bygninger - nogle endda med bedre trafikmæssig infrastruktur og/eller vandudsigt - har en større appeal til dagens virksomheder," pointerer Peter Back.

 

annoncerede kontor- kvm

 

 

Københavns tomgang næsthøjest

Også i København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby er den aktuelle tomgang på erhvervsmæssige lejemål fortsat markant - 8,0 procent og landets næsthøjeste.

Det er til trods for, at arbejdsmarkedet har været i positiv fremdrift, og at områderne i dag har 87.000 erhvervskvadratmeter færre som følge af konverteringer af ældre erhvervsejendomme til nye boliger. Udviklingen her har dog været mere jævn end forstædernes - nuværende 8,0 mod 7,6 procentpoint i 2013.

"Generelt mærker vi en stor efterspørgsel på kontorlejemål i København City og mindre efterspørgsel på kontorlokaler i de københavnske forstæder, sådan som Lokalebasens tal understøtter," siger erhvervsmægler hos Colliers Int. Danmark, Casper Torkdahl-Jacobsen.


"Vi vurderer, at tomgangen i nærmeste fremtid kommer til at ligge nogenlunde stabilt i de beskrevne områder. På længere sigt vil flere områder, som i dag benyttes hovedsageligt til erhverv, formentlig langsomt blive omdannet til boligområder, sådan som vi har set i udviklingsområder som Islands Brygge, Sydhavnen, Nordhavnen, Amager Strand, Kbh. NV med flere.

Den udvikling vil næres af, at stadig flere flytter til hovedstaden, mens arbejderpladserne samtidig bliver mere og så tilpas fleksible, at man ikke nødvendigvis behøver at møde ind på samme kontorplads hver eneste dag."

Casper Torkdahl-Jacobsen tilføjer, at markedet ser tendenser til, at erhvervslejere i dag kræver langt mere af deres lejemål, og at de i stigende grad kigger på totaløkonomien sammenholdt med deres krav til gode p-forhold, kantineordning, beliggenhed tæt på offentlig transport samt et godt energimærke.


Pendling og fritidstilbud

Betragtninger, som Peter Back, Sadolin & Albæk A/S, både genkender og deler.

"Områder med god offentlig trafikbetjening som Flintholm og Ørestad samt naturligvis indre København er særdeles efterspurgt. Det skyldes ikke kun nem pendling mellem hjem og arbejde, men i høj grad også nem pendling mellem arbejde og fritid," siger Peter Back.


"Kontorområder som Lautrupparken i Ballerup, der består af store, relativt moderne kontordomiciler, har bare ikke de samme fritidstilbud efter arbejde som Indre By eller samme korte rejsetid dertil som Ørestad eller Nordhavn.

Virksomheder med mange aktive, internationalt orienterede medarbejdere - for eksempel store IT-virksomheder som Siteimprove, Falcon Social og Momondo - ønsker i højere grad at imødekomme deres medarbejderes ønsker om nem pendling," siger Peter Back.

Lokalebasens nye statistiske analyse viser i øvrigt, at antallet af ledige lagerkvadratmetre i Københavns Omegn har været støt stigende fra 707.000 m² i 2013 til aktuelt 736.000 m², mens omvendt antallet af ledige butikskvadratmetre har været støt faldende og ligger netop nu på 48.000 m² mod 64.000 m² i 2013. ●

 

Uforsk tomgangen på interaktivt kort 

Hvordan statistikken er beregnet:
Lokalebasen.dks statistik bygger på data fra vores site, Lokalebasen.dk, samt data, vi har samlet fra andre store platforme, der formidler erhvervslejemål i Danmark, herunder Oline, ATP og DEAS. Vi benytter desuden officielle data fra Danmarks Statistik. Tomgangsprocenten er beregnet som forholdet mellem det samlede antal ledige, annoncerede erhvervskvadratmeter og den samlede eksisterende bygningsmasse under kategorien erhverv. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alle nyheder
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo trustpilot.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo googlestreetview.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo fdih.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo ejendomsforeningen.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo copyrighted.svg
Ella chatHjælp
Brug for hjælp?close
arrow_backTilbage
Hvordan bestiller jeg information?
Først skal du udfylde formularen ’få mere information’, med dit navn, firmanavn og telefonnummer samt din e-mail. Du kan også tilføje evt. bemærkninger. Når du har indtastet alle oplysninger trykker du blot på knappen ’få gratis information’. Herefter går der ca. fem minutter før du modtager din ordre.
Hvordan får jeg automatisk tilsendt lejemål, der passer til mine kriterier?
Du kan automatisk få tilsendt lejemål, der passer til dine kriterier ved at oprette en søgeagent. Så får du tilsendt en mail med matchende lejemål så snart de bliver oprettet på Lokalebasen.dk.
Hvordan sletter jeg min søgeagent?
Du kan til en hver tid afmelde din søgeagent. Dette gøres ved at trykke på linket nederst i den mail du har modtaget, hvor der står 'Tryk her for slette denne søgeagent'. Du kan altid oprette en ny søgeagent.
Der er blevet trukket penge på min konto efter en søgning. Hvad gør jeg?
Lokalebasen.dk trækker ALDRIG penge fra lejeres konto. Det er kun udlejere, der betaler, ved anvendelsen af vores service. Vores konkurrenter har en anden forretningsmodel, så tjek evt. om det er et andet firmanavn end Lokalebasen.dk på kontoudtoget. Hvis der fortsat er problemer, så kontakt os da på info@lokalebasen.dk så vi kan løse det
Hvordan får jeg mine lejemål på Lokalebasen.dk?
Først skal du oprette dig som udbyder. Det kan du gøre via følgende link:Oprettelse. Herefter kan du oprette dine lejemål.
Hvad koster det at være udlejer på Lokalebasen.dk?
Du kan vælge imellem to afregningsmodeller:
  • Afregning pr. udlejning Det er gratis at oprette annoncer på Lokalebasen.dk. Du skal kun betale, såfremt at Lokalebasen.dk finder en lejer, der flytter ind i ét af dine lejemål. I så fald koster det 12,5 pct. af første års basisleje uden fradrag af rabatter eller trappeleje.
  • Afregning pr. annonce Lokalebasen.dk tilbyder også, at du kan betale pr. annonce. Der afregnes pr. påbegyndt måned, og prisen for en annonce starter fra 655,- kr. pr. måned ex. moms. Du kan se flere priser i voresprisoversigt.
Hvordan aktiverer jeg et lejemål?
Hvis det er det første lejemål, du har oprettet på Lokalebasen.dk, skal Lokalebasen.dk godkende og aktivere lejemålet. Dit lejemål bliver aktiveret samme dag, som det er blevet lagt op. Har du tidligere oprettet et lejemål, kan du selv logge ind og aktivere lejemålet ved at ændre status til 'aktivt' ud for det enkelte lejemål.
Hvad skal lejen være på mit lejemål?
Det afhænger selvfølgelig meget af placering, størrelse, type og meget mere. Dog kan du, når du logger ind som udbyder, klikke på fanen ”Liggetider / Priser” og få en gennemsnitspris og et overblik over et bestemt type lokale i et bestemt område. Ellers anbefaler vi, at du kontakter en lokal mægler, da Lokalebasen.dk desværre ikke kan rådgive om lejeprisfastsættelse.