Kontor i krigszone: Dansk it-firma i forhøjet alarmberedskab i Ukraine

Kontor i krigszone: Dansk it-firma i forhøjet alarmberedskab i Ukraine

30
mar
2022
Steen Uno
MatchOffice tog i de tidlige morgentimer torsdag 24. februar et spring direkte ind i rødt trussels-scenario i den kriseplan, som direktør Jakob Dalhoff og hans ledelsesgruppe allerede flere uger i forvejen var begyndt at udarbejde.
30
mar
2022
Steen Uno


 

 

 

 
"Det er en vanvittig og forfærdelig trist morgen, vi er vågnet op til. Jeg kan ikke beskrive, hvor knust og sørgmodig jeg føler mig indeni - det er så uendeligt deprimerende ...

Lige nu og her er det vigtigste, at vi allesammen holder os i sikkerhed hjemme og passer rigtig godt på vores familier og kære. Lad os endelig blive i tæt kontakt med hinanden."

Sådan lød spontant ordene fra Lokalebasen.dk og MatchOffice-CEO Jakob Dalhoff til sine 40 ansatte i virksomheden i Lviv, da han om morgenen 24. februar brat erfarede, at hans bange anelser var vendt til virkelighed.    

Allerede midt i januar - i takt med at 150.000 russiske tropper opmarcherede ved grænsen til Ukraine - var Jakob Dalhoff og hans ledelsesgruppe begyndt at drøfte og formulere en udførlig kriseberedskabsplan for det danske it-firma i Lviv.    


Rødt alarmniveau

Kriseplanen opererer med tre eskalerende niveauer af beredskab: Et grønt, et skærpet gult trussels-scenario og et rødt kriseniveau, der udløstes i samme sekund, de første russiske militæraktioner tog fart på ukrainsk jord.

Det røde alarmberedskabs-niveau hos MatchOffice indebærer, at en stor del af firmaets daglige aktiviteter håndteres uden for Ukraine, og at sikkerheden blandt de tilbageværende medarbejdere i Lviv topprioriteres i enhver henseende. 


 På MatchOffice-kontoret i Lviv begyndte de ansatte allerede midt i januar måned at
forberede sig på det dystre krisescenario, der tonede frem med de massive russiske
op
marcheringer tæt ved grænsen.


 

"Inderst inde troede jeg vel ikke rigtig på, at situationen ville ende med at komme så vidt. Men krigsudbruddet sendte med ét os og alle andre i Ukraine i undtagelsestilstand.

Som det allerførste flyttede vi nogle af vores dygtigste it-folk til Polen, hvor de sørger for at holde vores it-systemer oppe. Andre kerneopgaver varetages nu af vores danske kontor Lokalebasen.dk i København," siger Jakob Dalhoff.


Forskånet

Kultur- og universitetsbyen Lviv i det vestlige Ukraine, 65 km fra den polske grænse, slap med at blive involveret perifert på invasionens første dag, da russiske bomber traf en lufthavn 130 km sydøst for byen.

Snart en måned inde i invasionen har Lviv - bortset fra en håndfuld misilangreb uden for byen - endnu været forskånet for bombardementer. I stedet er byen blevet Ukraines transit-knudepunkt for især kvinder og børns flugt til Vesten. 


 Lviv er i krigens første uger sluppet for russiske bombardementer, men luftalarmer
har tre-fire gange i døgnet kaldt indbyggerne i beskyttelsesrum og kældre som her
MatchOffice´s medarbejder og hans barn. 
       


 

"I krigens første uger oplevede vi op til tre-fire luftalarmer i døgnet, men det er uhyre nådigt sluppet sammenlignet med de gruopvækkende angreb og bombardementer i de syd- og østlige områder samt i Kievs udkant," siger Jakob Dalhoff.   

Netop nu skønnes 60-70 danske virksomheder i Vestukraine at beskæftige tilsammen godt 12.000 medarbejdere samt desuden at skabe indirekte beskæftigelse til andre 4-5.000 ukrainere.  


Garanterer løn

Den russiske invasion forlængede brat den to års lange corona-nedlukning, der har været obligatorisk for MatchOffice samt alle øvrige kontorvirksomheder i Ukraine, men som ellers nu stod på dørtrinnet til at blve ophævet.

De 40 ukrainske medarbejdere hos den danskejede internationale erhvervsudlejnings-portal har i krigens første uger således arbejdet hjemmefra i den udstrækning, som de praktisk som mentalt har været i stand til.  


 "Vi opdaterer hver dag vores tryghedsliste, der fortæller, hvor mine ansatte hver især
opholder sig, hvordan de har det og klarer sig gennem alle døgnets grimme billeder
af russernes grufulde uhyrligheder," siger MatchOffice-direktør Jakob Dalhoff.


 

Jakob Dalhoff har på forhånd garanteret alle sine ansatte deres månedsløn på den ene eller anden måde - også hvis de ukrainske digitale bank- og betalingssystemer skulle gå ned.

I sin aktuelle Red Alert-beredskabsplan forudser MatchOffice-direktøren scenarier, hvor kontorets internet-forbindelser cuttes og i alt fald for en tid forsvinder. Planen opererer derfor med forskellige former for offline-arbejder.


Tryghedsliste

"Vi opdaterer hver dag vores tryghedsliste, der giver overblik over, hvor alle mine medarbejderne befinder sig, hvordan de og deres familier har det, klarer sig, hvordan de hver især kommer gennem døgnet og alle billederne af russernes uhyrlige grusomheder," siger Jakob Dalhoff.

"Det er så vigtigt og betydningsfuldt i denne svære tid, at vi støtter og holder os tæt til hinanden. Her i Lviv føler vi os indtil videre i sikkerhed, opretholder et efter omstændighederne rimeligt humør og fremfor alt en forbilledlig høj moral."


 Samtlige 40 ukrainske MatchOffice-medarbejdere har deres danske direktørs fulde
ord for, at han vil hjælpe dem og deres nære til Danmark i samme øjeblik, de måtte
ønske det.


 

I tredje uge efter den russiske invasion i Ukraine viste Jakob Dalhoffs daglige tryghedliste, at mere end halvdelen af hans MatchOffice-ansatte fortsat befandt sig i Lviv og omegn, flere i andre ukrainske byer og egne, en i Kiev, mens foreløbig otte af it-virksomhedens ansatte arbejdede fra udlandet. 

Samtlige medarbejdere har nu som før deres danske direktørs stående og fulde ord for, at han er parat til at hjælpe dem i sikkerhed i Danmark i samme øjeblik, at de måtte ønske det.

"Indtil videre udtrykker de fleste, at de foretrækker at blive i deres omgivelser tæt på familie og nære. Men situationen kan jo hurtigt forandre sig - det gruer jeg for, men håber bestemt ikke, at den vil ...," tilføjer Jakob Dalhoff.  ● 

 


Læs mere her:
BT.dk: Dansk direktør forskanset i Ukraine

Theworld.org: The Ukrainian city of Lviv is a sanctuary
Berlingske.dk: Danske virksomheder i Ukraine er forberedte
Lokalebasen.dk: Jeg er trist, stresset, men rasende imponeret over den ukrainske kampvilje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo