arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Homework for altid

Løfte eller trussel - dit arbejde hjemmefra kan blive permanent

27
nov
2020
Steen Uno
Stadig flere virksomheder over hele verden tror og kalkulerer med, at deres medarbejderes covid-forårsagede arbejde på hjemmekontoret i betydeligt omfang vil blive permanent på den anden side af coronakrisen.
27
nov
2020
Steen Uno

  

 

 

 


Efterårets nye covid-bølger med stigende smittetryk har tvunget eller presset kontorvirksomheder i alle hjørner af verden til at forlænge deres medarbejderes nødtvungne ophold og arbejde på hjemmekontoret.    

I adskillige lande er firmaer underlagt myndighedskrav om at holde ansatte borte fra kontorlokalerne. I andre har virksomheder forlænget deres frivillige ordninger om at lade medarbejderne fortsætte med at arbejde hjemmefra - nogle helt frem til næste sommer.

Undersøgelser har løbende vist, at et mindretal blandt kontorfolk ønsker at arbejde hjemme altid, men at langt de fleste efterlyser firmaordninger med frihed til at variere arbejdsugen med dage både derhjemme og på kontoret.

På globalt plan er kontorvirksomheder af alle størrelser derfor i fuld gang med at planlægge fremtidens kommende arbejdsmønstre og rytmer på den anden side af coronakrisen. 

Frit valg

"Covid-19 pandemien har udfordret os alle til at tænke, leve og arbejde på helt nye måder," siger Kathleen Hogan, HR-direktør i Microsoft, der i dag tillader ansatte at kunne frit arbejde hjemmefra op til halvdelen af ugen, ligesom deres ledere desuden kan godkende permanent fjernarbejde.

"Vi ønsker at sikre vores medarbejdere så meget fleksibilitet som muligt til at understøtte deres individuelle arbejds-stil og behov balanceret i forhold til virksomhedens forretningsmæssige behov og arbejdskultur."


 Covid-smittetryk har tvunget kontoransatte til fortsat at arbejde hjemmefra - og for
mange kan hjemmekontoret blive en permanent løsning også efter coronakrisen.
                                                                                                                              Fotos: iStock

 


I en aktuel survey fra teknologi-giganten Cisco Systems bekræfter knap ni ud af 10 kontorfolk, at de ønsker udstrakt fleksibilitet og autonomi omkring, hvor og hvornår de skal arbejde for deres arbejdsgiver.

Store globale koncerner som Google, Amazon, Mastercard, Siemens, Facebook med flere har allerede givet deres ansatte frihed til at arbejde hjemmefra permanent.

"Inden for fem til 10 år vil halvdelen af alle kontormedarbejdere i verden blive i stand til at arbejde fra distancen," vurderer Facebook-CEO Mark Zuckerberg.


CEO-tvivl

Herhjemme viser en YouGov-undersøgelse fra august i år, at 57 procent af 924 adspurgte gerne vil arbejde mere hjemmefra, end de gjorde før covid-19. 72 procent mener, at de arbejder mindst lige så effektivt hjemmefra.

Næsten halvdelen (47 procent) vurderer, at man fremover - på den anden side af corona - vil komme til at arbejde meget mere hjemmefra på permanent basis.

Kun en fjerdedel af de adspurgte (24 procent) er dog i stand til at forestille sig at arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig skal møde hverken kolleger eller ledere fysisk.

 Hjemmekontoret har sine fordele, men hele ni ud af 10 kontormedarbejdere ønsker
at møde kollegerne på kontoret et par gange om ugen, har adskillige undersøgelser
under covid-nedlukningen løbende fastslået.
  

 


Omvendt stiller danske topledere sig tvivlende over for faste fremtidige ordninger for ansattes hjemmearbejde. På trods af hjemmekontorets corona-gennembrud forventer flertallet ikke mere permanent arbejde hjemmefra.

Ifølge en Voxmeter-survey fra oktober kan noget af forklaringen på de danske direktørers skepsis findes i de kendte udfordringer, der kan være ved hjemmearbejde: Manglende socialt samspil (55 procent), mangelfuld idéudvikling (26 procent) samt problemer omkring planlægning og intern koordinering (26 procent).


Stor gevinst

En lignende dugfrisk rapport fra verdens førende analyseinstitut Kantar konkluderer, at ´the new normal´ på den anden side af pandemien vil manifestere det største antal arbejdstagere nogensinde, som kan præstere hjemmefra.

"Den globale bevægelse frem imod fortsat større anvendelse af remote working understøttes og befordres af, at det først som sidst giver rigtig god økonomisk mening for virksomheder generelt," pointerer undersøgelsen. 


 Løfte eller trussel - alting peger på. at kontorfolk kommer til at fortsætte arbejdet på
hjemmekontoret en rum tid endnu, ja, muligvis for altid ...

 


Aktuelle amerikanske beregninger viser, at store virksomheder kan årligt spare op til 70.000 dollars pr. medarbejder på en kombination af lavere kontoromkostninger, færre lønudgifter samt produktivitets-gevinster hos de ansatte.

Selv små og mellemstore virksomheder kan spare op til 10.000 dollars om året pr. ansat på fornuftigt organiserede hjemmearbejdsordninger.

Løfte eller trussel - alting peger på, at du må, kan eller skal fortsætte med at arbejde fra hjemmekontoret det næste par måneder, måske vinteren over, muligvis indtil næste sommer ... ja, eventuelt for tid og evighed.  ●

 

 

Læs mere her:
Avisendanmark.dk: Danskerne ønsker at arbejde mere hjemmefra
Finans.dk: Se hjemmearbejdet i øjnene, chef
Lightreading.com: Making working from home really work
Smallbiztrends.com: 67% of companies expect work from home to be permanent 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo trustpilot.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo googlestreetview.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo fdih.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo ejendomsforeningen.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo copyrighted.svg