Nye regler i april: Sådan kan og må du arbejde hjemmefra fremover

Nye regler i april: Sådan kan og må du arbejde hjemmefra fremover

21
mar
2022
Steen Uno
Her fra april træder nye fleksible regler i kraft, så du med din arbejdsgivers accept for fremtiden kan sidde derhjemme i din sofa og arbejde op til to dage om ugen - uden at skulle bekymre dig om arbejdsmiljøreglerne.
21
mar
2022
Steen Uno


 

 

 

 
Fremover må du bruge dit eget skrivebord, din stol og pc til at arbejde hjemmefra, hvis skrivebordsstolen er justérbar, og skærm og tastatur er adskilt. Hvis ikke, skal din arbejdsgiver stille det nødvendige inventar til rådighed. 

Sådan lyder en hovedoverskrift på det nye opdaterede regelsæt for kontor- og skærmarbejde hjemmefra, som træder i kraft i slutningen af april måned.

Hidtil har din arbejdsplads ifølge arbejdsmiljøreglerne været forpligtet til at udstyre dig med mus, tastatur, en justérbar skrivebordsstol og lampe, hvis du skulle arbejde hjemme én dag eller mere inden for en normal arbejdsuge.

Men fra ultimo april bliver det først ved hjemmearbejde i mere end to dage om ugen – målt som gennemsnit over en måned – at din arbejdsgiver skal yde det fornødne udstyr til din skærmarbejdsplads i privaten.


Tidssvarende 

"Med denne ny løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende, så de afspejler dagens arbejdsmarked, hvor arbejdet for visse medarbejdertyper kan udføres mange andre steder end på kontoret," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. 

Han ser frem til, at de nye regler vil give anledning til konstruktive drøftelser ude på arbejdspladserne samt resultere i nogle gode ordninger, der er optimalt fleksible for både arbejdsgivere og kontormedarbejdere.


 Fra april er det først ved hjemmearbejde i over to dage om ugen, at en arbejdsgiver
skal give sine ansatte det fornødne udstyr til skærmarbejdsplads i privaten.

                                                                                                                              Fotos: iStock


 

At skærm og tastatur skal være adskilt betragtes som forudsætning og garanti for, at hjemmearbejdende kontorfolk er i stand til at præstere i hensigtsmæssige arbejdsstillinger og bevægelser.

Arbejdsmarkedsforskere og andre hælder dog overordnet til, at hjemmearbejde kommer til at fylde mindre for firmaer og kontormedarbejdere i takt med, at tiden lægger stadig større afstand til de seneste to års corona-nedlukninger.         


Mere end smalltalk

CEO hos det børsnoterede danske it-selskab Netcompany, André Rogachewski, beder således begge parter huske på, at fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen er og bliver grundliggende vigtig for alle - at møderne ved kaffemaskinen resulterer i meget andet end blot smalltalk.  

"Møder på skærme kan aldrig erstatte den motivation og fællesskabsfølelse, der ligger i at kende et andet menneske. For at opbygge tillid til hinanden og have godt velvære som menneske må man mødes fysisk," siger direktøren til Berlingske.


 Eksperter skønner, at hjemmearbejde kommer til at fylde mindre for virksomheder
og de ansatte i takt med, at tiden lægger fortsat større afstand til de seneste to års
corona-nedlukninger.
        


 

Hjemmearbejde vil dog ikke blive forbudt hos Netcompany, men det skal kordineres, hvornår man arbejder hjemme. Ingen bør møde ind til tomt kontor, for kollegerne er det vigtigste element, når det gælder arbejdsglæde.

"I Netcompany ønsker vi ikke at diktere, om du skal blive hjemme, eller du skal møde ind på arbejde, men vi skal sende signal om, hvad der kendetegner en succesfuld medarbejder med gode karrieremuligheder. Der er det min holdning, at der er brug for, at man fysisk er til stede," pointerer André Rogachewski.  ●


 

Læs mere her:
Djoefbladet.dk: Sådan er de nye regler for hjemmearbejde
Akademikerbladet.dk: Nye regler for hjemmearbejde - kravene lempes

Landac.com: New law on teleworking and distance working in Spain
BBC.co.uk: Should I be working from home now?

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo