Opsang til kontorfolket: En halv times fysisk aktivitet ikke nok i sig selv

Opsang til kontorfolket: En halv times fysisk aktivitet ikke nok i sig selv

29
okt
2023
Steen Uno
Sidder du syv-otte timer om dagen på kontorstolen foran dine pc-skærme, skal der meget mere end 30 minutters dagligt løb eller fysisk træning til at kompensere helbredsmæssigt for dit stille-siddende arbejde, pointerer finsk undersøgelse.
29
okt
2023
Steen Uno


 

 

 


30 min. fysisk aktivitet om dagen, så man bliver let forpustet til forpustet, lyder Sundhedsstyrelsens mindste-anbefaling for voksne mellem 18 og 64 år - og i øvrigt også for ældre.

Men blot en halv times fysisk vigør er ikke tilstrækkeligt, hvis du tjener din månedsløn ved at sidde det meste af dagen på en kontorstol foran dine pc-skærme.

Det fastslår et finsk studie baseret på 3.702 mænd og kvinder med fortrinsvis stillesiddende arbejde. Der skal mere til, hvis du er en af dem, der har hang til at smide dig på sofaen, når du kommer hjem.

For selv efter en halv times aktiv træning var sofakartoflernes blodsukker, kolesterol og fedtprocent nemlig forhøjet, viste resultaterne.


Sofakartofler

Undersøgelsens testpersoner skulle i en uge alle bære aktivitetsmålere og blev inddelt i fire kontrolgrupper baseret på, hvor meget fysisk aktivitet de praktiserede i løbet af dagen.

Grupperne bestod af ´aktive sofakartofler´, stillesiddende kontorfolk med lettere aktivitet, stillesiddende kontorfolk, der motionerer, samt træningsaktive kontorfolk. 

 Selv den halve times foreskrevne fysiske aktivitet måske i løbet af arbejdsdagen kan
ende op i ingenting, hvis du efter kontortid går hjem, smider dig på sofaen og ligger
med remoten i hånden resten af aftenen.  
                                                    Fotos: iStock

 


De sidste tre grupper, der motionerede i forskelligt omfang, klarede sig alle bedre gennem de medicinske tests end de stillesiddende kontorarbejdere, der ikke udøvede nævneværdig fysiske aktivitet efter arbejdsdagen.

Konklusion: Selv om du småtræner som anbefalet, men slænger dig på sofaen, når du kommer hjem, vil resultatet af din 30 minutters fysiske aktivitet ende op i noget nær ingenting. 


Samme risiko

Endnu flere skrivebordsjob med endnu flere timer foran pc-skærme, lange pendlerture og skærmbaseret underholdning derhjemme har gennem de seneste årtier ført til betydelige fald i kontoransattes fysiske aktivitetsniveauer.

Et adfærdsskift, der udgør alvorlige trusler mod deres kardiovaskulære (hjerte-kar) sundhed med øget risiko for hjerte-sygdomme, fedmeepidemi, højt blodtryk, dårligt blodomløb med videre.


 "Hvis man for alvor skal gavne sit helbred, har man brug for at foretage aktiviteter,
hvor man bruger hele kroppen og virkelig bringer pulsen op," siger Karen Søgaard,
professor i arbejdsfysiologi ved SDU."Det er først for nylig, vi er begyndt at forstå, at fysisk aktivitet ikke i sig selv nødvendigvis kompenserer for stillesidende arbejde," siger Raija Korpelainen, professor ved Oulu Universitet og medforfatter til den finske rapport,

Lignende undersøgelser af stillesiddende arbejde og aktivitetsniveau bekræfter, at medarbejdere, der sidder ned over otte timer om dagen uden fysisk aktivitet, bærer samme risiko for at dø før tid svarende til den, der er forbundet med fedme og rygning."


Pulsen SKAL op

"Hvis man skal opnå markant forbedret helbred, handler det om at få variation i hverdagen i forhold til fysisk aktivitet og kompensere med målrettet træning i fritiden," siger Karen Søgaard, professor i arbejdsfysiologi ved SDU, til Berlingske.

"Skal man for alvor gavne sit helbred, har man brug for en stor variation, altså foretage sig noget, hvor man bruger hele kroppen med bevægelser, der virkelig får pulsen op."  ●

 

Læs mere her:
Berlingske.dk: Har du et stillesiddende arbejde er 30 minutters fysisk aktivitet ikke nok
Officefit.dk: Den nyeste viden og råd om sundhed og bevægelse i arbejdstiden
News18.com: The dangers of a sedentary lifestyle and its impact on cardiovascular health

Nypost.com: Being an active couch potato can cancel out the health benefits of daily exercise

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo