Rapport: Nu begynder dit kontorareal for alvor at skrumpe ind

Rapport: Nu begynder dit kontorareal for alvor at skrumpe ind

23
feb
2024
Steen Uno
Dalende udnyttelse af deres kontorrum får nu 43% af virksomheder verden over til at planlægge at reducere deres kontorarealer med +30% i løbet af de næste tre år, viser ny rapport fra verdens største erhvervsejendomsrådgiver CBRE.
23
feb
2024
Steen Uno

 

 

 

 


Selv om virksomheder efter pandemien i dag er blevet dygtige til at rumplanlægge og effektivisere deres kontorarealer, har hybridarbejde over en bred global kam skabt pukler af uudnyttet kontorplads og tomme kontorlokaler.

Firmaers faldende udnyttelse af deres kontorarealer indikerer, at ansattes fremmøde på deres arbejdspladser har været aftagende, konkluderer CBRE i sin rapport ´The 2023–2024 CBRE Global Workplace & Occupancy Insights´.

CBRE anfører, at denne ubalance ikke kan løses uden ´velkommunikerede ændringer´ af virksomheders hybridpolitik, flere reduktioner i porteføljestørrelse eller forbedringer af arbejdspladsoplevelsen, der tiltrækker de ansatte og motivere dem ind på kontoret.

Rapporten bygger på respons fra 66 globale udlejningsselskaber, der repræsenterer 5.808 ejendomme med 32 mio. m² kontorarealer og stiller bl.a. skarpt på kontormedarbejderes hybridarbejde og deres behov for fysisk kontorplads.


Nedskæringer

I de seneste tre år har hybridarbejde fået kontorlejere til at reducere deres arbejdsarealer for at opnå større effektivitet. I 2023 faldt det gennemsnitlige antal kontorkvadratmeter pr. medarbejder således med 22%, rapporterer CBRE.

62% af undersøgelsens respondenter tilkendegiver, at de siden 2020 har reduceret deres kontorarealer, 63% forventer at ville foretage yderligere reduktioner inden 2026.

 I 2023 faldt det gennemsnitlige antal kontorkvadratmeter pr. medarbejder med 22%,
rapporterer CBRE i ´The 2023–24 CBRE Global Workplace & Occupancy Insights´.
                                                                                                                                Fotos: iStock

 


Store og større virksomheder og organisationer, som ikke har reduceret plads i nævneværdigt omfang i de sidste tre år, planlægger mere betydelige reduktioner i nær fremtid, bemærkede rapporten.

Blot 29% af de adspurgte siger, at de forventer at udvide deres portefølje inden for de kommende tre år. Af firmaer, der planlægger at optimere deres porteføljer, siger 82%, at de vil effektivisere udnyttelsen af deres arbejdsstationer.


Lav udnyttelse

"Mange virksomheder synes fortsat at bruge deres kontorlokaler og arealer på samme måde, som de gjorde før corona-pandemien.

Før de begynder at gentænke eller tilpasse forældede kontormiljøer og indretninger til at kunne understøtte dagens nye former at arbejde på, vil de blive ved med at skulle slås med lav kontorudnyttelse."

 Før virksomheder begynder at gentænke og tilpasse deres forældede kontormiljøer
til at understøtte dagens nye former at arbejde på, vil de blive ved med at skulle slås
med lav kontorudnyttelse.

 


Ifølge CBRE-rapporten bør kontorudbydere og firmaer for at kunne administrere kontorarealerne dynamisk fokusere på softwares, der via sensorer og netværksaktivitet kan måle medarbejderflow og reducere belægningsomkostningerne.

Rapporten forudsiger, at virksomheder bliver nødt til at skabe et scorecard, der kombinerer kontorlejemålsdata med HR, økonomi og IT til at måle arbejdspladsens indvirkning på medarbejdernes præstationer, på operationelle prioriteter, økonomiske mål samt ESG-mål.


Kontordød

Næsten 20% af kontorlokalerne i større amerikanske byer stod tomme i fjerde kvartal af 2023, en stigning fra 18,8% i forhold året før. Til sammenligning var tomgangsprocenten ved udgangen af 2019 lige før pandemien nede på 12,1. 

Erhvervsudlejnings-eksperter frygter nu åbenlyst, at kontorfolks tiltagende hybridarbejde kan ende med at ramme den globale kontorudlejning lige så dramatisk som den butiksdød, som online-shopping forårsager i byer over hele verden. 


 Erhvervsudlejnings-eksperter frygter, at kontorfolks tiltagende hybridarbejde kan
ende med at ramme global kontorudlejning lige så dramatisk som den butiksdød,
som online-shopping forårsager i byer over hele verden.


 

Ikke siden 1979 har de amerikanske udlejningsmarkeder oplevet større kontortomgang end den, som de i USAs største byer er vidne til netop nu. 

Den aktuelle hybrid-revolution bærer dog ikke hele skylden. Massivt spekulations- og overbyggeri af kontorejendomme i USA op gennem i 1980-90´erne bidrager også stærkt til øjeblikkets drastiske nedtur, som også er i færd med at brede sig i Europa og Asien omend i foreløbig mindre målestok.  ●
 

 

Læs mere her:
Hrdive.com: Organizations plan to cut, optimize space to accommodate hybrid work
Cnn.com: Empty office buildings may meet the same fate as zombie shopping malls
Aiforwork.co: Create an office space utilization report with ChatGPT
Robinpowered.com: 5 factors leading to underutilized office space

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo