arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Coworking krise

Trængt coworking-marked ser lys for enden af corona-tunnelen

10
jan
2021
Steen Uno
Den globale covid-nedlukning kastede coworking-markedet ud i sin første alvorskrise - men efter sit annus horribilis skimter branchen nu lys forude og forventer et bragende comeback for coworking-bølgen og entusiasmen.
10
jan
2021
Steen Uno

 

 

 

 

 
Corona-pandemiens udbrud sidste forår udløste en første alvorskrise for mange eller snart sagt de fleste udbydere af det seneste årtis kæmpestore coworking-gennembrud og hit. 

Ifølge en undersøgelse fra netportalen Coworking Insights blandt 600 coworking-udlejere har udbyderne mistet 40 procent af deres lejere siden marts, antallet af kontraktfornyelser er ligeledes faldet med 40 procent, mens frekvensen i lejeforespørgsler er dykket med hele 70 procent.

I perioden marts-september måtte verdens største udbyder WeWork - og med den adskillige andre - vinke farvel til indtægterne fra tusindvis af opsagte coworking-pladser, mens covid-smittebølgerne tømte kontorbygninger over hele verden. 

Med corona-vaccinerne omsider i sigte tør coworking-markedet, dets udbydere og investorer nu så småt tro på, at gamle såvel som nye iværksættere, virksomheder, organisationer m.fl. vil returnere til coworkingmiljøet i 2021. 


Tveægget sværd

"Pandemien ramte os nøjagtigt, hvor det gjorde allermest ondt - på selv nøgleordet for hele coworking-ideologien og bevægelsen, fleksibilitet," siger Xavi Bassons, CEO og medstifter af den spanske coworkingkæde Monday.

"I en sundhedskrise som den, vi gennemlever i øjeblikket, kan samme fleksibilitet vende sig som et tveægget sværd. På samme måde som firmaer fra den ene dag til den næste kan leje coworking-stationer til 20 ansatte, så kan de jo næsten ligeså hurtigt vælge at opsige kontrakten igen."


 Fra den ene dag til den næste gjorde frygten for corona-infektionen coworking- og
andre fleksible kontorlokaler langt mindre attraktive. Frygt og forsigtighed fik lejerne
til at blive hjemme og arbejde.   
                                                                      Fotos: iStock

 


Alt taget i betragtning ser Bassons dog overvejende optimistisk på fremtiden, fordi der midt i alle problemer trods alt synes snarligt håb forude. Pandemien har nemlig fået mange iværksættere til at tænke en ekstra gang over deres arbejdsmåder og behov.

"På den anden side af corona vil coworking fortsætte sin himmelflugt og straks begynde at generere endnu flere tilhængere og brugere ikke mindst i brancher, hvor man bygger på teknologi og fleksibilitet.

Desuden er mange firmaer ved at få øjne op for fordele ved at leje coworkinglokaler til medarbejderne tæt på deres boliger, så de ikke hver dag behøver at tage helt ind til hovedkontoret i city."


Træt af at arbejde hjemme

Frygt for covid-smittespredning ramte især i pandemiens første måneder coworkingmiljøet og kontorfællesskabet meget hårdt og voldsomt, fordi lejerne og brugerne valgte at holde sig på afstand og arbejde hjemmefra.

Millioner af kontorfolk verden over er i dag mere end nogensinde blevet fortrolige med hjemmekontoret, men det betyder ikke, at de forestiller sig at skulle arbejde hjemmefra for tid og evighed. Bestemt ikke. 

 Covid-19 ramte coworking-branchen, hvor det gjorde mest ondt - på fleksibiliteten.
Den er under coronakrisen blevet et tveægget sværd, hvor lejerne ser mulighed for
at tjekke ud af lokaler og kontrakt med meget kort varsel.  

 


Når arbejdsmarkedet efter pandemien åbner fuldt op igen, vil i tusindvis af kontorfolk være dødtrætte af at arbejde hjemme i deres små lejligheder og vil tørste efter at komme til at arbejde igen hvor som helst uden for hjemmet - f.eks. i et coworkingmiljø i nabolaget på afstand af forstyrrende familieliv.

Coworking er perfekt løsning for mange ansatte, som længes efter at forlade hjemmekontoret og igen connecte socialt, pleje og skabe nye netværk samt få værdifuld inspiration til deres arbejde.


Nye arbejdsmønstre

I kølvandet på de verdensomspændende nedlukninger har coworking-konceptet accelereret efterspørgslen på nye miljøer, lokaler og samarbejdsrum, fordi krisen har fået adskillige firmaer til at sadle om til nye arbejdsmønstre.

Virksomheder i alle størrelser er netop nu i færd med at downsize deres kontorrum og arealer. Mange giver allerede i dag deres medarbejdere mulighed for at arbejde i eksterne coworkingmiljøer - en tendens, der givet vil fortsætte. 


 Når corona letter igen, vil i tusindvis af kontorfolk være utålmodige efter at returnere
til normale arbejdsdage uden for hjemmet - f.eks. i et coworkingmiljø i nabolaget på
afstand af et forstyrrende familieliv.

 


En undersøgelse blandt 550 udbydere af erhvervslejemål fra konsulentfirmaet EY viste, at 97 procent forventer, at store virksomheder vil søge mere fleksible kontorrum. 66 procent imødeser, at fleksible lejekontrakter kommer til at blive udlejningsmarkedets new normal.

Den globale revisions- og rådgivningsgigant PwC anser fortsat coworking for at være blandt markedets bedste investeringsobjekter i 2021. Erhvervsejendomme med fleksibel kontorindretning herunder coworkingmiljøer ventes at ville udgøre 30 procent af udlejningsmarkedet i 2030 mod fem procent i dag.  ●

 Læs mere her:
Telegraph.co.uk: Is coworking about to make a comeback?
Entrepreneur.com: Will Co-Working Studios Survive COVID-19?
Hrnews.co.uk: 5 ways 2020 will reshape coworking and flex office
Finance.yahoo.com: Coronavirus battered the co-working industry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alle nyheder
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo trustpilot.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo googlestreetview.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo fdih.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo ejendomsforeningen.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo copyrighted.svg
Ella chatHjælp
Brug for hjælp?close
arrow_backTilbage
Hvordan bestiller jeg information?
Først skal du udfylde formularen ’få mere information’, med dit navn, firmanavn og telefonnummer samt din e-mail. Du kan også tilføje evt. bemærkninger. Når du har indtastet alle oplysninger trykker du blot på knappen ’få gratis information’. Herefter går der ca. fem minutter før du modtager din ordre.
Hvordan får jeg automatisk tilsendt lejemål, der passer til mine kriterier?
Du kan automatisk få tilsendt lejemål, der passer til dine kriterier ved at oprette en søgeagent. Så får du tilsendt en mail med matchende lejemål så snart de bliver oprettet på Lokalebasen.dk.
Hvordan sletter jeg min søgeagent?
Du kan til en hver tid afmelde din søgeagent. Dette gøres ved at trykke på linket nederst i den mail du har modtaget, hvor der står 'Tryk her for slette denne søgeagent'. Du kan altid oprette en ny søgeagent.
Der er blevet trukket penge på min konto efter en søgning. Hvad gør jeg?
Lokalebasen.dk trækker ALDRIG penge fra lejeres konto. Det er kun udlejere, der betaler, ved anvendelsen af vores service. Vores konkurrenter har en anden forretningsmodel, så tjek evt. om det er et andet firmanavn end Lokalebasen.dk på kontoudtoget. Hvis der fortsat er problemer, så kontakt os da på info@lokalebasen.dk så vi kan løse det
Hvordan får jeg mine lejemål på Lokalebasen.dk?
Først skal du oprette dig som udbyder. Det kan du gøre via følgende link:Oprettelse. Herefter kan du oprette dine lejemål.
Hvad koster det at være udlejer på Lokalebasen.dk?
Du kan vælge imellem to afregningsmodeller:
  • Afregning pr. udlejning Det er gratis at oprette annoncer på Lokalebasen.dk. Du skal kun betale, såfremt at Lokalebasen.dk finder en lejer, der flytter ind i ét af dine lejemål. I så fald koster det 12,5 pct. af første års basisleje uden fradrag af rabatter eller trappeleje.
  • Afregning pr. annonce Lokalebasen.dk tilbyder også, at du kan betale pr. annonce. Der afregnes pr. påbegyndt måned, og prisen for en annonce starter fra 655,- kr. pr. måned ex. moms. Du kan se flere priser i voresprisoversigt.
Hvordan aktiverer jeg et lejemål?
Hvis det er det første lejemål, du har oprettet på Lokalebasen.dk, skal Lokalebasen.dk godkende og aktivere lejemålet. Dit lejemål bliver aktiveret samme dag, som det er blevet lagt op. Har du tidligere oprettet et lejemål, kan du selv logge ind og aktivere lejemålet ved at ændre status til 'aktivt' ud for det enkelte lejemål.
Hvad skal lejen være på mit lejemål?
Det afhænger selvfølgelig meget af placering, størrelse, type og meget mere. Dog kan du, når du logger ind som udbyder, klikke på fanen ”Liggetider / Priser” og få en gennemsnitspris og et overblik over et bestemt type lokale i et bestemt område. Ellers anbefaler vi, at du kontakter en lokal mægler, da Lokalebasen.dk desværre ikke kan rådgive om lejeprisfastsættelse.