Historisk kontorfællesskab spinder innovation i Nørrebros gamle tekstilfabrik

Historisk kontorfællesskab spinder innovation i Nørrebros gamle tekstilfabrik

08
apr
2020
Steen Uno
Schillerhuset på ydre Nørrebro åbnede i 2003 som et af landets allerførste kontorfællesskaber for i første række foto- og reklamefolk. I dag stortrives den historiske bygning som veletableret og eftertragtet smeltedigel for kreative folk og erhverv.
08
apr
2020
Steen Uno

 

 

 

 

 

I over trekvart århundrede frem til 1966 rummede de stoute gule, nu fredede murstensbygninger mellem Nannasgade og Tagensvej på ydre Nørrebro tidens danske superiværksætter og entreprenante politiker Holger Petersens Tekstilfabrik. 

I dag huser det historiske fabriksanlægs gamle farveribygning, en af landets ældst bevarede shedtags-bygninger, Københavns måske allerførste og blandt de mest veletablerede, kreative kontorfællesskaber.   

I 2003 åbnede Schiller & CO Facility House, i dag Schillerhuset, som multikreativt business center og professionelt netværksmiljø for fotografer, reklamefolk og grafiske designere, der som lejere kunne tilkøbe sig bogholderi og personalefunktioner for en procentdel af deres omsætning.

Forinden havde den kendte mode- og reklamefotograf Leif Schiller midt i 80’erne - dengang netop hjemvendt fra et New York-ophold med eget atelier - spottet Holger Petersens gamle bomuldsfarveri i Nannasgade 28 og indrettet fabriksfløjen til nye fancy fotostudier.


Synergi og spirit

"Fotografer af forskellig art og temperament herskede i overtal og var rimelig toneangivende, da vi i 2012 flyttede ind i Schillerhuset," husker Casper Juul Andreasen, CEO hos den tredobbelte Gazellevirksomhed Trendshots.

"I dag er vores lejersammensætning anderledes bredere, men den er stadig funderet på spændende kreative, i stort omfang digitale erhverv, der giver vores hus og fælles arbejdsplads god tæt sammenhørighed, synenergi, inspiration og spirit."      


  Over et halvt hundrede firmaer i et af landets første kontorfællesskaber deler blandt
andet kantinen indrettet i den gamle tekstilfabriks bomuldsfarveri, en af Danmarks
ældst bevarede bygninger med shedtag.

 


Trendshots, der producerer packshots inden for mode, design, smykker, livsstil m.v., er i dag den største af Schillerhusets over et halvt hundrede lejere og firmaer inden for foto, film, reklame, grafisk design, pr, kommunikation, it, softwareudvikling, detailsalg med flere.  

"Vi startede med at leje et mindre lokale i stueetagen, men fik hurtigt behov for mere plads. Som de allerførste så vi mulighederne i at indrette en række fine fotostudier i Schillerhusets store lange kælderetage, der dengang stod gabende tom.

Kælderarealet i vores gamle farveribygning blev i sin tid brugt til tekstil- og garntørring og er derfor tør og lun. I dag er også kælderen, hvor vi dagligt kan høre den nye metro Cityring rumle i det fjerne, lejet ud til sidste kvadratmeter," siger Casper Juul Andreasen.


Eftertragtet lokation

Industraliseringen stod i blomst og bød først i 1880´erne Holger Petersens Tekstilfabrik ud til frie åbne arealer samt billig byggejord på grænsen mellem land og by.

Over for sit nyopførte fabriksanlæg lod Holger Petersen efter engelsk forbillede opføre en boligkarré med fællesssal, køkkenhaver m.v. til sine mest betroede arbejdere. Boligerne på den lille stikvej til Tagensvej blev ligesom den ældste del af det velbevarede industrimiljø fredet i 1990.


 Datidens kendte mode- og reklamefotograf Leif Schiller så i 80´erne muligheder i

at indrette det gamle bomuldsfarveri til nye fancy fotostudier, der i 2003 dannede
ramme for Danmarks formentlig allerførste kontorfællesskab. 

 


I dag nyder Schillerhuset ideel beliggenhed på en af bydelens efterhånden få tilbageblevne og derfor eftertragtede erhvervsgrunde tæt på det hele - hovedpulsåren Nørrebrogade, Nørrebro Station og blot 100 m fra den ny metrostation Skjolds Plads. 

Ydre Nørrebro har status som tættest befolkede område i København med en befolkningstæthed på knap 20.000 indbyggere pr. km². Det gamle arbejderkvarter omkring Nannasgade er i disse år under stor forandring, hvor ikke mindst den ældre boligmasse faceliftes og gøres indbydende for de nye generationer.    


Inspirerende klima

"Vores kontorrum og arealer i Schillerhuset varierer en hel del i størrelse, form og indretning, men de fleste har masser af dagslys, højt til loftet samt et rigtig rart både fysisk og inspirerende socialt klima. 

Vi har løbende forskellige og tit ganske kulørte events og fællesarrangementer. I sommerhalvåret har vi desuden kolossalt stor glæde og fornøjelse af vores lille intime, grønne gårdhave," tilføjer Trendshots´direktør.          


 


"Vores lejersammensætning er bredt funderet på kreative digitale erhverv, der giver
Schillerhusets lejere fin tæt sammenhørighed, synenergi, inspiration og spirit," siger
CEO hos Trendshots, Casper Juul Andreasen.

 


Netop nu projekterer Schillerhusets ejer, Selskabet Holger Petersen A/S, at om- henh. nybygge et 50.000 m² stort ejendomsareal på hjørnet Nannasgade/Hamletsgade og indrette det til både erhverv og boliger.

En del af de fremtidige erhvervskvadratmeter skal ifølge planerne rumme nye kontorarealer, lokaler til administration, liberale erhverv samt til nyopstartede innovations-virksomheder m.fl. - nye kvadratmeter, der delvis kan implementeres i og yderligere revitalisere Danmarks formentlig allerførste kontorfællesskab.  ●

 

 

Læs mere her:
Schillerhuset.dk: Ledige studier og kontorlejemål i kreativt fællesskab
Lokalebasen.dk: Studio med højt til loftet i dynamisk kontorfællesskab
Værdifulde kulturmiljøer i produktionens København: Holger Petersens tekstilfabrik
Ninetofive: Coworking-succes med til at fastholde kontorudlejernes optimisme i top

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo