Opsang til kontorfolket: Op på tæerne mindst en time om dagen

Opsang til kontorfolket: Op på tæerne mindst en time om dagen

08
nov
2016
Steen Uno
Kontorfolk bør bruge minimum en time hver dag på fysiske aktiviteter for at opveje skadelige virkninger af deres stillesiddende arbejde bag skrivebordet, advarer ny engelsk undersøgelse offentliggjort af lægeugeskriftet The Lancet.
08
nov
2016
Steen Uno

   

 

Undersøgelsen slår alarm og henstiller til kontoransatte, at de gør en aktiv fysisk indsats i mindst en time om dagen for at forebygge truende livsstilssygdomme udløst af deres mange stillesiddende timer på kontoret.

Ifølge forskeranalysen er kontorfolks risiko for at dø større, hvis de sidder ned otte timer om dagen, end hvis de blot sidder på kontorstolen under fire timer om dagen.

"Man behøver ikke nødvendigvis at gøre gymnastik og fitness-øvelser på kontorgulvet. En rask tur rundt på kontorgangene om morgenen, ved frokosttid, om eftermiddagen og efter aftensmaden derhjemme tæller også.

Det er okay at dele dine fysiske aktiviteter over hele dagen - når blot du bevæger dig i mindst en time om dagen," indskærper professor ved Norges Idrætshøjskole samt forsker ved Cambridge University Ulf Ekelund, der er en af hovedkræfterne bag den aktuelle opsang til kontorfolket.


Motion som must

Forskerundersøgelse bygger på data fra over en million kontoransatte verden over, hvor internationale eksperter har fulgt udvalgte testpersoner i mellem to og 18 år.

Kontorfolk, der sad ned bag skrivebordet i otte timer om dagen eller mere, havde 9,9 procent risiko for at dø sammenlignet med 6,8 procent for dem, der sad i mindre end fire timer og var fysisk aktive i mindst én time om dagen.

 "Ligger det i dine arbejdsopgaver at sidde bag skrivebordet lang tid ad gangen, bør
du selv bryde disse perioder op med korte aktivitets-intervaller," siger Ulf Ekelund."Mange pendler til kontoret om morgenen og arbejder bag skrivebordet i mange timer ad gangen. Denne risikogruppe bør forstå vigtigheden af at få motion, uanset om de vælger at gå en tur i frokostpausen, løbe en tur om morgenen eller cykle til arbejde.

En times fysisk aktivitet hver dag - eller i hvert fald nogle basale motionsøvelser - kan reducere deres risiko for at dø af stillesiddende arbejde," understreger Ulf Ekelund.

 

Livsstilssygdomme

Inden for de seneste år har en række tilsvarende undersøgelser verden over påvist og advaret imod, hvordan stillesiddende arbejde påvirker stofskiftet og nedsætter kroppens evne til at omsætte sukker og fedt.

Manglende muskelaktivitet øger risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som sukkersyge og hjertekarsygdomme, hvorfor i særdeleshed kontormedarbejdere med jævne mellemrum bør aktivere musklerne.

 

Kontormedarbejdere bør i løbet af deres stillesiddende arbejdsdag bestræbe sig på
at bruge fødderne og gå så meget som overhovedet mulig. Foto: Matt Marsh.Verdenssundheds-organisationen WHO anbefaler aktuelt i sine retningslinjer, at voksne bør være fysisk aktive i mindst toenhalv time om ugen.

Men denne motionskvote trumfes nu klart af den ny engelske forskerrapport, der baserer sine konklusioner på data fra 16 forskellige undersøgelser fra hele verden.

Forskerholdet har således ønsket at indkredse, hvor mange timers daglig fysisk aktivitet - defineret som min. rask gang af 5,6 km i timen og cykling af 16 km/t - er nødvendig for at ophæve forholdet mellem stillesiddende arbejde og risiko for dødelighed.


Et break hver time

Ulf Ekelund pointerer, at undersøgelsens klare henstilling til kontorfolket om at bevæge sig mere så absolut bør tages bogstavelig.

"Kontoransatte bør i løbet af deres stillesiddende arbejdsdag bestræbe sig på at bruge fødderne og gå så meget som overhovedet mulig.

Hvis det ligger i ens arbejdsopgaver at sidde bag skrivebordet i længere perioder ad gangen, må man selv forsøge at bryde disse perioder op med korte aktivitets-intervaller - eksempelvis ved at prioritere at bevæge sig rundt på fødderne i fem minutter i timen," anbefaler Ulf Ekelund. ●

 

 

Læs mere her:
Eurekalert.org: One hour of physical activity per day could offset health riskof 8 hours of sitting

Medscape.com: One Hour of Activity Offsets Risks From 8 Hours of Sitting
Theguardian.com: Office employees should be on feet for four hours of
working day

Læs også:
Lokalebasen.dk: Steps Mania - motions-app´en til kontorfolket
Lokalebasen.dk: Kontor i topform - innovativt firma sætter krop og sind
i bevægelse

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo