arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Coworking topfoto reduced

Coworking: Del din viden, og kom længere på literen

09
jan
2017
Anne-Kathrine Utzon
Arbejdsformen blomstrer frem blandt virksomheder fra mindre startups, selvstændige og iværksættere til etablerede virksomheder - og er en ny, smart måde at innovere på.
09
jan
2017
Anne-Kathrine Utzon


Byline AK


Stockholm har dem. Oslo har dem. Berlin og København har mange af dem, og også Aalborg og Aarhus begynder at få flere. 

Thomas

    Thomas Fokdal, ejer af rådgivningsfirmaet Copenhagen Windows 

Mange kontorfællesskaber under betegnelsen ’coworking spaces’ manifesterer sig i de større byer og agerer innovative business-samlingspunkter for især freelancere, selvstændige og startups. 

Spørger man Thomas Fokdal, ejer af rådgivningsfirmaet Copenhagen Windows, er coworking dog et mentalt begreb mere end en fysisk kontorløsning.

”Til forveksling kan det ligne et veleksekveret kontorfællesskab, men jeg ser det mere som en arbejdstilstand, som flere og flere virksomheder er ved at få øjnene op for,” siger Thomas Fokdal.  

”Arbejdsformen slår rødder i deleøkonomien og bygger på en tankegang om, at man kommer længere på literen ved at dele sin viden, kompetencer og idéer.”

Den bryder altså op med den traditionelle tilstand, hvor man som virksomhed lukker sig som en skal omkring sig selv. 

 

Co-living, co-working, co-creation...

Et stigende antal virksomheder begrænser derfor ikke længere deres innovation til egne matrikler eller til egne medarbejderes kyndighed og kreativitet.  

”De inddrager nu også brugere, kunder, leverandører, partnere m.m. for at kreere værdifulde løsninger til deres slutbrugere. Løsninger de ikke ville kunne komme frem til alene,” pointerer Thomas Fokdal.

Værdiskabelsen og innovationsprocesserne er således rykket fra at ske internt i virksomheden til også at finde sted uden for virksomhedens fire vægge - i samspil med andre. Hvad man typisk kalder co-creation.  

”Der er derfor behov for kontorformer, der favner denne trend, og som er båret af samarbejde og fællesskab i form af co-living, co-working og co-creation. Det er de såkaldte coworking spaces et godt bud på - og meget tyder på det.”

Der er nemlig sket en markant stigning i antallet af coworking spaces på verdensplan fra blot 10 i 2005 til ca. 7.800 i 2016. Og kurven forventes at fortsætte i en opadgående retning med formodningen om, at der vil eksistere over 37.000 coworking spaces på verdensplan i 2018, uddyber Thomas Fokdal.

For at denne kontorform skal kunne afføde den ønskede værdi, kræver det dog, at husets brugere er oprigtigt interesserede i at dele deres viden, erfaring og kompetencer, slår han fast. 

”Hvis nogle virksomheder blot interagerer med udgangspunkt i egen vinding, så vil omgivelsernes lyst til at dele viden med dem forsvinde med tiden. Og hvis dette sker i udstrakt grad… ja, så fiser luften ligesom ud af ballonen.”  

Det stiller dermed store krav til virksomhedernes evne til at samarbejde og give fra sig, pointerer han. 

 

En arbejdstilstand for alle

Coworking er ikke begrænset til bestemte typer virksomheder, men kan anvendes bredt. 

”Det er fordelagtigt for mindre virksomheder, startups og selvstændige, da de ud fra et ressourcespørgsmål typisk ikke har mulighed for at have alle de nødvendige kompetencer in-house,” siger Thomas Fokdal.

De vil derfor få stor gavn af at medtænke coworking-tankegangen i deres strategi – og altså inddrage andre parter i deres innovationsprocesser. I mange tilfælde vil det være naturligt at rykke ind i et coworking space eller kontorfællesskab med tiden, uddyber han.

Men også de større virksomheder kan drage nytte af denne måde at innovere på. 

”Også større og mere etablerede virksomheder kan i nogle projekter vælge at rykke innovationsprocessen ud af huset – og typisk finde frem til løsninger, de ellers ikke havde fundet. 

Han tilføjer dertil, at mange større virksomheder etablerer sig i hubs - digitale fællesskaber – der kan fremme innovation, teknologi og vidensdeling, hvilket især er fordelagtigt for mindre arbejdsgrupper i en virksomhed. 

Det kan fx være mindre udviklingsprojekter, hvor adgangen til inspiration og kreativitet ikke er til stede i virksomhedens hovedkvarter, men derimod kan findes i disse fællesskaber, som både kan foregå online eller rent fysisk. 

Dele af virksomheden kan også med fordel rykke ind i et coworking space eller kontorfællesskab i en begrænset periode. ● 

 

Læs mere om Coworking: 
Havard Business Review: 
Why people thrive in coworking spaces
Lokalebasen.dk: Find Coworking spaces

Læs også:
Styrk din innocationskraft med crowdsourcing
Klynger skaber vækst og innovation
 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alle nyheder
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo trustpilot.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo googlestreetview.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo fdih.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo ejendomsforeningen.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo copyrighted.svg
Ella chatHjælp
Brug for hjælp?close
arrow_backTilbage
Hvordan bestiller jeg information?
Først skal du udfylde formularen ’få mere information’, med dit navn, firmanavn og telefonnummer samt din e-mail. Du kan også tilføje evt. bemærkninger. Når du har indtastet alle oplysninger trykker du blot på knappen ’få gratis information’. Herefter går der ca. fem minutter før du modtager din ordre.
Hvordan får jeg automatisk tilsendt lejemål, der passer til mine kriterier?
Du kan automatisk få tilsendt lejemål, der passer til dine kriterier ved at oprette en søgeagent. Så får du tilsendt en mail med matchende lejemål så snart de bliver oprettet på Lokalebasen.dk.
Hvordan sletter jeg min søgeagent?
Du kan til en hver tid afmelde din søgeagent. Dette gøres ved at trykke på linket nederst i den mail du har modtaget, hvor der står 'Tryk her for slette denne søgeagent'. Du kan altid oprette en ny søgeagent.
Der er blevet trukket penge på min konto efter en søgning. Hvad gør jeg?
Lokalebasen.dk trækker ALDRIG penge fra lejeres konto. Det er kun udlejere, der betaler, ved anvendelsen af vores service. Vores konkurrenter har en anden forretningsmodel, så tjek evt. om det er et andet firmanavn end Lokalebasen.dk på kontoudtoget. Hvis der fortsat er problemer, så kontakt os da på info@lokalebasen.dk så vi kan løse det
Hvordan får jeg mine lejemål på Lokalebasen.dk?
Først skal du oprette dig som udbyder. Det kan du gøre via følgende link:Oprettelse. Herefter kan du oprette dine lejemål.
Hvad koster det at være udlejer på Lokalebasen.dk?
Du kan vælge imellem to afregningsmodeller:
  • Afregning pr. udlejning Det er gratis at oprette annoncer på Lokalebasen.dk. Du skal kun betale, såfremt at Lokalebasen.dk finder en lejer, der flytter ind i ét af dine lejemål. I så fald koster det 12,5 pct. af første års basisleje uden fradrag af rabatter eller trappeleje.
  • Afregning pr. annonce Lokalebasen.dk tilbyder også, at du kan betale pr. annonce. Der afregnes pr. påbegyndt måned, og prisen for en annonce starter fra 655,- kr. pr. måned ex. moms. Du kan se flere priser i voresprisoversigt.
Hvordan aktiverer jeg et lejemål?
Hvis det er det første lejemål, du har oprettet på Lokalebasen.dk, skal Lokalebasen.dk godkende og aktivere lejemålet. Dit lejemål bliver aktiveret samme dag, som det er blevet lagt op. Har du tidligere oprettet et lejemål, kan du selv logge ind og aktivere lejemålet ved at ændre status til 'aktivt' ud for det enkelte lejemål.
Hvad skal lejen være på mit lejemål?
Det afhænger selvfølgelig meget af placering, størrelse, type og meget mere. Dog kan du, når du logger ind som udbyder, klikke på fanen ”Liggetider / Priser” og få en gennemsnitspris og et overblik over et bestemt type lokale i et bestemt område. Ellers anbefaler vi, at du kontakter en lokal mægler, da Lokalebasen.dk desværre ikke kan rådgive om lejeprisfastsættelse.