Energimærke - interessen stiger for grønne ejendomme

Energimærke - interessen stiger for grønne ejendomme

19
maj
2011
Steen Uno
Ifølge undersøgelse fra Center for energibesvarelser, Go´Energi mener 8 ud af 10 erhvervslejere, at det har betydning om deres lejemål er energirigtigt. Læs artikel fra Jyllandsposten.
19
maj
2011
Steen Uno

Ifølge undersøgelse fra Center for energibesvarelser, Go´Energi mener 8 ud af 10 erhvervslejere, at det har betydning om deres lejemål er energirigtigt. Læs artikel fra Jyllandsposten.

Artikel bragt i Jyllands-Posten d. 17. maj 2011.
af Sigrid Rasmussen:

ENERGI: Erhvervsledere prioriterer energibesparelser højt, når de skal finde lokaler, viser en undersøgelse.
Ejendomsforeningen Danmark vurderer dog, at interessen stopper, når pungen skal åbnes.

En grøn profil og billigere el- og varmeregninger har høj prioritet, når der skal vælges erhvervslejemål.

I en undersøgelse fra Center for Energibesparelser, Go’ Energi, svarer 8 af 10 lejere af erhvervslokaler, at det betyder noget eller meget, at deres lejemål er i energirigtige. Samtidig er lejerne parate til at betale mere i husleje til gengæld for en fast, lavere varmeregning. »Det er rigtigt positivt, at så mange erhvervslejere lægger vægt på et energirigtigt lejemål. Når udlejerne for alvor går ind på den bane, kan det virkelig accelerere energirenoveringen af vores bygninger, « siger sekretariatschef i Go’ Energi, Henrik Teglgaard Lund. Go’ Energi arbejder bl.a. aktivt for at få sat gang i energirenoveringen af bygningsmassen og udfordre et marked, hvor omkostningerne stadig er det afgørende konkurrenceparameter. Blot 27 pct. af erhvervsbyggeriet er miljørigtigt – hvilket vil sige, at det har et C-mærke eller bedre. Knap to tredjedele er altså utidssvarende rent energimæssigt. »Der er megen plads til forbedring. Og det skyldes, at meget af bygningsmassen er gammel og bygget under mange forskellige bygningsreglementer, og noget går sågar tilbage til 1800-tallet. Men ikke desto mindre skal vi have løftet det hele, hvis vi skal nå et fossilfrit samfund i 2050,« forklarer Henrik Teglgaard Lund.

Forsigtig optimisme

Hos Ejendomsforeningen Danmark er man mere forsigtig med at udtale den store optimisme. »Hvis man spørger direkte, vil de fleste sige, at de interesserer sig meget for at spare energi, men vores konkrete erfaringer er, at en grøn profil kommer langt nede på den liste over ting, som man spørger ind til. Her vil pris og beliggenhed stadig være de langt vigtigste faktorer, og vi fornemmer ikke generelt en stigende betalingsvillighed for et energirigtigt lejemål,« siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark. Ejendomsforeningen Danmark er i gang med en handlingsplan omkring energirenovering af lejeboliger. Foreningen håber, at det vil have en afsmittende effekt på erhvervsejendommene. _ »Vi er interesserede i at sætte nogle processer i gang og gøre det nemmere og billigere at energirenovere bygningerne. Som vi ser det, er der stadig en lang række problemer med de eksisterende produkter og modeller, hvor der er alt for lang tilbagebetalingstid. Der er jo ingen lejer, der vil være med til at finansiere energiforbedringer med en tilbagebetalingstid på 40-80 år,«_ siger Torben Christensen.

Utroværdige mærker

Foreningen mener heller ikke, at energimærkerne, der viser, hvor meget energispild der er i en given bygning, er troværdige. »Det er ikke et system, som vi har lyst til at slå på tromme for. Vi mener faktisk, at det er et stort problem, at man tvinger alle ejendomme til at lave energimærkninger og bruge de hundredvis af millioner, som det koster, når energimærket ikke sparer noget energi i sig selv. Penge, der i stedet kunne bruges til reelle energiinvesteringer. De billigste af slagsen koster ca. 5.000 kr., og de store koster omkring 50.000 kr., hvilket vi mener er alt for meget, når undersøgelser har vist, at mærkerne ofte er forkerte,« siger Torben Christensen. Jakob Dalhoff, erhvervsmægler og direktør for Lokalebasen.dk A/S, er mere positiv over for ordningen. Portalen lokalebasen.dk er Danmarks førende portal og repræsenterer flere end 400 ejendomsselskaber og har over 2.000 erhvervslejemål på siden. Lokalebasen.dk har som den allerførste erhvervsmægler indført energimærket i annonceringen.

Fremstår dyrere

»Når energimærket fremgår af annoncerne, kan lejemålenes samlede omkostninger til både leje og drift sammenlignes. I dag kan de nyopførte og mere energirigtige ejendommes lejemål komme til at fremstå dyrere, fordi den lavere energiudgift pr. kvadratmeter ikke umiddelbart ses i annonceringen,« siger Jakob Dalhoff. Men det betyder også, at udlejerne med de mest energislugende lejemål tøver med at lægge energimærkerne frem. Jakob Dalhoff vurderer dog, at efterspørgslen samt lovgivningen på området snart vil tvinge udlejerne til over en bred kam at lægge alle informationerne frem. Han er ikke i tvivl om, at efterspørgslen på de energieffektive lejemål er kommet for at blive og satser på, at alle portalens lejemål skal være mærkede for at sikre den største mulige gennemsigtighed._ »Flere og flere virksomheder skal aflægge grønt regnskab. Her er det helt oplagt at inddrage bygningernes drift. I dag vil ingen købe et køleskab, der ikke er A-mærket. Det samme kommer til at gælde for ejendomme. Det er ikke en udvikling, der kommer til at ske natten over, men lige så langsomt vil også markedet for erhvervsejendomme ændre sig,«_ mener Jakob Dalhoff.

Stor interesse mærkes

NCC Property Development A/S, der udlejer erhvervsejendomme til kontor og administration, arbejder meget bevidst med energieffektivt erhvervsbyggeri. Her ser man en stor interesse for at spare penge og energi. Faktisk vurderer man, at det ofte er udslagsgivende for erhvervslejerne, der ofte er villige til at betale en ekstra pris for de energicertificerede lejemål. Lejet ud med det samme »NCC arbejder frem mod en CO2-neutral branche. NCC Property Developments kontorhuse er Green Buildingcertificerede, og alt det, vi har bygget de seneste tre til fem år, er blevet lejet ud med det samme. Det siger vist lidt om udviklingen,« siger adm. direktør Nikolaj Hertel. Som et af de nyeste initiativer arbejder NCC med såkaldte green leases i projektet Teglholmen Company House København. Green lease er en frivillig aftale mellem lejerne og NCC Property Development. Den går ud på at reducere miljøpåvirkningen fra brugen af lejemålet. Aftalen indeholder forpligtelser for både lejer og udlejer om f.eks. el, varme, køling og vand.

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo