Introduktion til området

Søhusene Birkerød
Søhusene i Birkerød

Birkerød er en forstad i Rudersdals Kommune, med masser at byde på. Forestil dig en varm sommerdag. Det danske vejr viser sig fra den bedste side, og man kan nærmest høre crooneren Paul Reichhardt liftligt nynne Sven Gyldmarks filmiske toner til landeplanen ”Er du dus med himlens fugle” fra 1958. Det sker i det hele taget meget i Birkerød, og der er ikke mindst gang i handlen i Hovedgaden, hvor man i flere år har arbejdet på at vende en kedelig udvikling, og det betyder, at det nu er blevet nemmere for byen at overbevise nye investorer som fx H&M, Fætter BR, Tiger, Normal, en ostehandler, en ny café og restaurant – som længe har været et stort ønske fra byens borgere – om at flytte ind i en af de tomme butikker i tillid til, at birkerødderne vil bruge dem flittigt. I området ved Birkerød Hovedgade ligger der cirka 80 butikker, herunder et stort og bredt udvalg af specialbutikker, der kan dække de flestes daglige ønsker og behov. Hvad enten du driver din virksomhed fra kontorer i byen eller du har bopæl i Birkerød, får du derfor nemt overstået de daglige indkøb i det hyggelige gågademiljø. Natur- og kulturoplevelser skorter det heller ikke på i Birkerød, se bare Grevemosehus er en gammel skovløberbolig, der er blevet istandsat og indrettet som den stod anno 1900. Grevemosehus er et over 100 år gammelt skovløbersted beliggende i den nordvestlige ende af Rude Skov. Huset ejes af Skov- og Naturstyrelsen Øresund, og fungerede indtil 2003 som skovløberbolig. Et grønt projekt med Rude Skov Naturskole som primusmotor gjorde det i 2008 muligt at renovere og indrette huset, så det nu igen fremstår som en skovarbejderbolig, dog med tilpasninger af hensyn til husets funktion som formidlingssted. Grevemosehus fungerer i dag som et historisk værksted under Naturskolerne i Rude skov og Raadvad.

Områdets historie

Der blev indrettet et magnetisk observatorium i Rude Skov i 1907, fordi sporvognene forstyrrede målingerne af de jordmagnetiske kræfter i det daværende magnetiske observatorium i Botanisk Have. På det tidspunkt lå Rude Skov langt fra alle uvedkommende magnetiske påvirkninger. Observatoriet bestod af små grønmalede træskure og lysthuse samt en underjordisk hule. Baggrunden herfor var at undgå forstyrrelser af de raffinerede magnetiske målinger, hvorfor bygningerne skulle være af træ, sømmene af kobber, nøglerne af messing og selv sandet til støbningen af fundamenterne af særlig ikke-magnetisk typer. I jordhulen foregik den fotografiske registrering af variationerne i afvigelserne i den vandrette og lodrette jordmagnetiske kraft. Når disse målinger foregik i en jordhule, var det af hensyn til en konstant temperatur på 8-13 grader året rundt. En af de første ledere af Magnetisk Observatorium var Dan Barfod la Cour, som senere blev direktør for Meteorologisk Institut. La Cours udvikling af nye instrumenter og hans initiativer og engagement i emnet var medvirkende til det verdensomdømme, som observatoriet i Rude Skov fik. Et af de instrumenter, som la Cour konstruerede var et QHM (Quarts Horizontal Magnetometer) til bestemmelse af jordmagnetismens horisontalkraft. Det regnes for det mest epokegørende magnetiske måleinstrument, idet der var mere nøjagtigt, praktisk og robust end tilsvarende instrumenter. I Polaråret 1932 blev der brug for ensartede instrumenter til de deltagende lande og alle disse lande blev forsynet med la Cours variometre og registreringsapparater. Videnskabsmænd fra hele verden strømmede til Rude Skov for at lære at betjene instrumenterne til polarobservationerne. Der blev fremstillet næsten 800 eksemplarer af la Cours QHM. Instrumenterne skulle med mellemrum justeres og fra hele verden sendtes instrumenter til observatoriet, hvor de blev de blev kalibreret i et af de små træhuse kaldet ”Absoluthuset” I 1968 – da S-togsbanen blev forlænget gennem Birkerød til Hillerød – betød de elektriske påvirkninger fra toget, at man måtte flytte observatoriet (til Brorfelde på Midtsjælland). Samtidig blev mange af de tidligere instrumenter afløst af nye elektroniske instrumenter. Observatoriet fik i 1960’erne en anden funktion, idet man nedtog vejrbilleder fra de satellitter, som var i kredsløb om jorden. Denne funktion lå under DMI, som drev observatoriet frem til 1992, hvor området blev overdraget til naturskoleformål.

Områdets infrastruktur

Birkerød S-togstation
Birkerød S-togstation med forbindelse til Hillerød og København

Birkerød er en by i Nordsjælland blot 25 minutters kørsel fra København. Med egen s-togstation, mange buslinjer og hurtig udkørsel til motorvej på begge sider, er en meget effektiv infrastruktur sikret. Byen har herudover eget posthus, bibliotek, flere dagligvarebutikker og specialbutikker samt flere banker. Der hersker et rigt foreningsliv, herunder idrætsforeninger som svømmeklubber, fodboldklubber, Birkerød Tennis og Squash Klub samt Furesø Golfklub. Blandt øvrige foreninger kan nævnes Birkerød Kunstforening og ungdomsteatret samt handelsstandsforeningen Birkerød – Centrum i Rudersdal. Byen har egen skole og gymnasium og tilbyder derudover en lang række pasningsmuligheder for mindre børn. Kommunen gennemskæres af Helsingør-motorvejen, to strækninger af Kongevejen, samt S-togsstrækningen Nordbanen med Birkerød Station. Birkerød ligger godt placeret i fin infrastruktur med hensyn til tilkørsel og frakørsel (nr. 10) Hillerød Motorvejen. Der er en central S-tog-station samt busforbindelse med busstoppested i by- og industrikvarterer til og fra Birkerød, Farum og Holte. Beliggenheden mellem Sjælsø mod nord og Furesø mod syd skaber et rigt dyreliv og frodige skovarealer, der er pletvist fordelt på tværs af byens yderområder. Den kollektive trafik i Birkerød er udbygget, Linje E (S-tog) kører mellem Køge og Hillerød stationer med stop på blandt andet Birkerød Station, se også Oversigt over buslinjer fra Birkerød Station og planlæg din rejse på DOT.

Erhvervs- og forretningsliv

S-tog i København
S-Togs forbindelser på Sjælland, hvor Birkerød har E-togs forbindelsen og A i weekenden.

Kontorlokaler dækker over alle lokaletyper, der anvendes til industri, service og øvrige erhverv. De kontorer, hvorfra din virksomhed drives har stor betydning for din virksomhedsprofil, og der er flere ting at være opmærksom på, når der skal vælges kontorer, da placering og omgivelser kan styrke din virksomheds lokale forankring, nationale og internationale profil. Dine kontorer er på den måde en del af din virksomheds ansigt udadtil. Derfor er det værd at overveje, om kontorerne sender det signal, du ønsker. Kontorlokalernes placering, størrelse og interiør skal harmonere med dit brand. Kontorerne har også betydning for medarbejdertrivsel, og har derfor indirekte indflydelse på din virksomheds produktivitet. Kontorlokalerne skal derudover være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og daglige arbejdsgange. De valgte kontorer skal naturligvis også være velfungerende, og de tekniske installationer skal være er i orden, så driften ikke forstyrres. Kontorlokalernes placering er også vigtig i forhold til rekruttering af personale. Kig forbi Lokalebasen og lad dig inspirere af de mange spændende ledige kontorlejemål i Birkerød. I området ved Birkerød Hovedgade er der cirka 80 butikker med et meget stort og bredt udvalg af specialbutikker, med gode muligheder for dagligvareindkøb og shopping. En shoppetur i Birkerød Hovedgade er ofte meget mere end blot indkøb. Der afholdes mange store fællesarrangementer med både lokale og professionelle artister,
sportsfolk og kunstnere, og der ligger desuden omkring 40 tøjbutikker og specialforretninger i Hovedgaden. Handelsstandsforeningen i Birkerød arbejder for at styrke den enkelte butiksejer i fællesskabet, og det gøres blandt andet ved at sætte skub i et bredere lokalt samarbejde, som har en fælles målsætning om at skabe oplevelser af høj kvalitet for hele Rudersdal Kommune. Foreningen tror på, at en mobilisering af lokale kræfter gavner både handels- og erhvervslivet samt forenings- og kulturlivet, og også den enkelte kunde, der oplever nærvær, service og oplevelser, der ikke fås andre steder, se oversigten over Birkerød Butikker. Der er i øvrigt fri parkering på begge sider af Birkerød Hovedgade, og man kan handle dagligvarer i føtex, MENY, som det går rigtig godt, fordi man har satset på at tilbyde kunderne det bredeste sortiment inden for alle fødevaregrupper. Er man lækkersulten, tilbyder La Qualita på Bistrupvej ægte italiensk mad, der – som de selv siger – ville give Paven, Puccini og Paolo Maldini vand i øjnene. Det er, hvad de seks kokke fra støvlelandet lover Birkerød-borgerne, og den massive kundetilstrømning, forretningen har nydt siden åbningen i foråret 2016, vidner om, at kunderne i høj grad har taget konceptet til sig. Manden bag det nye, kulinariske tempel hedder Giorgio Zeneli, og han vil af mange være kendt som ejeren af Ristorante Italiano i Fiolstræde, som var den første italienske restaurant i København, og som har kørt med uafbrudt succes gennem de sidste 18 år.

Købekraften i området

Købekræft i Birkerød
Om købekræften i Birkerød.

Borgerne i Birkerød hører til den øvre middelklasse, hvor købekraften på grund af en højere gennemsnitlig livsindkomst end nabobyerne, er middel til god. Kvadratmeterpriser på parcel- og rækkehuse lå i første kvartal 2016 på 25.164 kroner per kvadratmeter (en stigning på omkring 0,5 procent fra fjerde kvartal 2015) og en gennemsnitlig kvadratmeterpris på ejerlejligheder på 21.116, hvilket er et fald på 7,14 procent i forhold til fjerde kvartal 2015. At købekraften er opadgående for birkerødderne, er Birkerød Bio, som har eksisteret i 94 år, et lavpraktisk eksempel på. Sammenholder man med, at 85 procent af Birkerøds biografgængere er bosat i 3460, og at biografen sælger 50.000 billetter om året, vidner det om en vanvittig høj kundeloyalitet. Medvirkende til biografens succes er, at film produceret herhjemme aldrig har været så populære som nu. 30 procent af det samlede antal solgte billetter i 2015 var til danske film, og i Birkerød var der ifølge biografens ejer, snarere tale om 40 procent, og han peger på, at det er ret enestående i en tid med Netflix, HBO og alle mulige andre platforme, man kan blive underholdt på.

Parkeringsmuligheder

Birkerød Bymidte har i dag følgende tre overordnede sammenhængende parkeringsområder: parkeringspladsen nordvest for Hovedgaden med tilkørsel fra Johan Mantzius Vej og Søndervangen og Hovedgaden med 135 permanente parkeringspladser. Parkeringspladsen sydøst for Hovedgaden med tilkørsel fra Søndervangen og Teglporten har 274 P pladser. Parkeringskælderen under føtex/Netto har 271 parkeringspladser. Tilsammen har Bymidten i de tre parkeringsområder 680 permanente parkeringspladser. Herudover er der 32 pladser i parkeringskælderen under den tidligere Superbrugs. Der arbejdes i 2016 på en udvidelse af dette parkeringsområde, og realiseres projektet, vil parkeringsområdet ved den tidligere Superbrugs blive udvidet med 33 pladser og indgå̊ som det fjerde overordnede parkeringsområde i Bymidten med 65 pladser. Der ligger ét parkeringshus i Birkerød, P-hus, som du kan se på kortet, ligger parkeringshuset i udkanten af Birkerød, på Bregnerødvej. Parkeringshuset administreres af Falkoner Plads ApS. Herudover er der 175 afmærkede parkeringspladser ved Birkerød Idrætscenter, som desuden ligger tæt på Birkerød Station og anden offentlig transport, og hvor du også kan parkere din cykel tæt på indgangen. Vær dog opmærksom på, at der er tre timers parkering i området ved svømmehallen, så husk at stille parkeringsskiven. Birkerød Idrætscenter har mange besøgende hver dag. I visse tidsrum og i forbindelse med større eller flere arrangementer på samme tid, kan det derfor være svært at finde ledige parkeringspladser langs med Birkerød Idrætscenter, hvorfor man kan benytte alternativ parkering, og der er flere muligheder, alle i umiddelbar nærhed, fx ved Birkerød Gymnasium, med indkørsel ad Søndervangen lige efter Søndervangshallen. Toftevangsskolen, som ligger på modsatte side af Bistrupvej, er også en mulighed. Ved føtex på hjørnet af Bistrupvej og Stationsvej er der også parkeringsmuligheder.

Udvikling i området

Kastaniegaarden
Kastaniegaarden i Birkerød

Udviklingen er i fuld gang i Birkerød, og der arbejdes på indsatsområder under flere hovedtemaer for udvikling af Birkerød Bymidte, med overskriften ”Vi elsker vores by – Birkerød”, som i hovedtræk består af a) at bymidteprojektet skal overdrages til den nye Kommunalbestyrelse i form af en digital samling af visionsplanen og de øvrige materialer, der ligger til grund for forvaltningens og Kommunalbestyrelsens arbejde med projektet, b) at Facebook-gruppen Vi elsker vores by – Birkerød skal bidrage med forslag og ideer, der kan indgå̊ i overdragelsen af projektet, og c) at kommunen for at videreføre den fortsatte konstruktive dialog med Facebook-gruppen ”Vi elsker vores by – Birkerød” tilbyder en kontaktperson i forvaltningen, der kan understøtte gruppens arbejde. De fire indsatsområder til udvikling af Birkerød Bymidte omfatter tilgængelighed, som er afgørende i forhold til at kunne styrke kundeunderlaget for Birkerød Bymidte som handelsområde i konkurrence med de omliggende handelsområder. Kunderne søger de indkøbsområder, hvor det er nemt at komme til, og hvor der er optimale adgangsforhold internt i indkøbsområdet mellem adgangsveje og butikker. Det gælder for alle kundegrupper, om de kommer i bil, med bus eller tog, på cykel eller gående. For at forbedre tilgængeligheden i Birkerød Bymidte fokuseres der på adgangs- og parkeringsforhold for billister, fordi bilister, der ikke er kendt med tilkørselsvejene til parkeringsområderne i Bymidte ikke kan finde frem i dag. De vælger andre og mere let tilgængelige handelsområder med parkeringsmuligheder tæt ved butikkerne. For at styrke Birkerød Bymidte i konkurrencen med andre handelsområder fokuseres på̊ Birkerød Bymidte.

Industrien

Industri
Læs om industrien i Birkerød

Advokatfirmaet Jane Heller, som er specialiseret i erhvervsrettet jura, herunder lejeret, inkasso, udarbejdelse af kontrakter og ansættelsesaftaler, har oplevet en tilgang af lokale virksomhedskunder og fremhæver, at private og virksomheder med kontorer i Birkerød altid kan ringe og få svar på et spørgsmål, uden at det koster noget. Advokatkontoret behandler også sager inden for familie- og arveret, fx ægtepagter og testamenter, skilsmisser, bodeling, dødsbobehandlinger, foruden ejendomsadministration, lejeforhold med mere. Erhvervslivet blomstrer overalt i Birkerød, fx kan tøj- og tilbehørsbutikken Outdoor45 berette om superloyale kunder, der har fulgt dem fra den ene adresse i byen til den anden, mens fødevarekæden MENYs Birkerød-afdeling kan glæde sig over en markant omsætningsfremgang siden sidste 2015. Erhvervsrådgivere fra Danske Bank og Nykredit kan desuden fortælle om en langt større tro på fremtiden hos deres kunder end tidligere, og billetsalget i Birkerød Bio slog alle rekorder i 2015, og det forventes, at syv nye forretninger vil slå dørene op i Hovedgaden inden udgangen af 2016. Birkerød Farve & Tapet er allerede åbnet, mens fire erfarne advokater har fået fødder under egne borde hos Advodan på Søndervangen. Hos Birkerød Værktøjsmagasin har ekstraordinær travlhed betydet, at man har åbnet eget værksted. Der arrangeres mange erhvervsrettede og sociale begivenhed i byen, som styrker handelslivet og virksomhederne i byen, fx grilleftermiddage, foredrag, særforestillinger og samarbejder mellem umiddelbart meget forskellige virksomheder. Den lokale handelsstandsforening opfordrer løbende til, at virksomheder med kontorer i byen og Birkerøds beboere vælger at lægge deres indkøb lokalt i så vid en udstrækning, som det er muligt, da det vil sætte endnu mere fart i hjulene og efterhånden tiltrække flere af de virksomheder og specialforretninger, der efterspørges. På den lange bane vil man på denne måde have de bedste forudsætninger for at genskabe et driftigt og dynamisk Birkerød. Skal dine kommende kontorer ligge i Birkerød, så er der rig mulighed for rådgivning og vejledning i forbindelse med virksomhedsetablering, rekruttering og strategi. Se mere på Rudersdals Kommune.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Birkerød Kirke
Birkerøds Kirke indefra

Når du har kontorer i Birkerød, kan du få kilometer fra byen, på Magleås Kursuscenter indkvartere projektmedarbejdere, kunder og andre gæster. Magleås, der ligger i det idylliske Høsterkøb omkring 25 kilometer fra København, er et lille smukt beliggende kursuscenter med udsigt over Sjælsø. En 80.000 kvadratmeter stor park støder op til Rude skov og kursuscenterets sø, der er omgivet af store gamle rododendron, som tiltrækker rådyr og fugle og indbyder til gå- eller løbeture på den seks kilometer lange løbesti i den tilstødende skov. Hovedbygningen blev i 1910 som privatbolig og fik navn efter den ås, hvorpå den blev bygget, Magleåsen. Lille Magleås var i 1930erne sommerresidens for katolske nonner og præster og har siden 1976 været ejet af Den katolske Kirke i Danmark. Magleås har 45 værelser med i alt 59 senge fordelt på fire bygninger. 31 af værelserne har eget bad og toilet (heraf er de 10 dobbeltværelser). De resterende 14 værelser har demi-bad, det vil sige to maksimalt tre personer deler faciliteter tæt på værelset. Fra alle værelser er der udsigt til park, skov eller Sjælsø. Du kan reservere hotelværelser i Birkerød og omegn til dine gæster på Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.